TV műsor

A kő című darabot mutatják be a Pesti Színházban

Kultúra, 2021.09.14

A 20. század történelme elevenedik meg egy ház és egy család történetén keresztül a Vígszínház új produkciójában; A kő című darabot a Pesti Színházban mutatják be szombaton.

Marius von Mayenburg drámáját Michal Docekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezésében tűzik műsorra - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, nehéz titkokat rejthet egy ház, amely az évtizedek alatt többször is gazdát cserélt, és így családról családra, generációról generációra hagyományozódtak a kertben és a falakban eltemetett történetek.

A közlés szerint Mayenburg művét az teszi különlegessé, hogy nem kronologikusan meséli el egy család történetét, hanem 1935 és 1993 között előre-hátra utazva az időben, ahogy a szereplők agyában is kavarognak és felszínre törnek az emlékek. Párhuzamosan ismerjük meg a jelen, a közelmúlt és a régmúlt titkait.

A közleményben Michal Docekalt idézik, aki szerint nagyon kevés olyan kortárs dráma születik manapság, ami a közelmúlttal foglalkozik. Mint mondta, elsősorban azért választotta ezt a darabot, mert Közép-Európa 20. századi történetéről szól. "Ezzel a művel, rajta keresztül a múlt igazságának feltárásával közelebb kerülhetünk a jelen igazságának felismeréséhez" - mondta a rendező.

A darab kezdetén 1993-at írunk. Heidrun hazatér drezdai szülőházába édesanyjával, Withával és lányával, Hannával. Abban reménykedik, hogy új életet kezdhetnek, a költözés és a ház azonban felkavarja az emlékeket, felszínre törnek a falakban és a kertben eltemetett családi titkok. Különös alakok - Mieze, Wolfgang, Stefanie - lépnek elő a múltból, régóta dédelgetett családi legendák foszlanak semmivé és fájdalmas hazugságok lepleződnek le.

"A kő a teher szimbóluma, és azé, hogy miként számolunk el a múltunkkal. Mindenkinek felelőssége van abban, hogy a következő generációk milyen terheket kénytelenek hordozni" - idézik a Stefanie-t játszó Majsai-Nyilas Tündét.

A szereplők jelenetről jelenetre váltanak kort és jelmezt, miközben személyes történeteiken keresztül a 20. század történelme sűrűsödik össze 90 percbe.

Az előadásban Nagy-Kálózy Eszter és Majsai-Nyilas Tünde mellett Szilágyi Csenge, Hegyi Barbara, Telekes Péter és Antóci Dorottya lép színpadra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!