TV műsor

A költészet napja - Kortárs magyar versillusztrációk tárlata Székelyudvarhelyen

Kultúra, 2021.04.09

A kortárs magyar gyermekvers-illusztrációkat tartalmazó Versképek című kiállítását mutatja be a költészet napja alkalmából a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet - közölte pénteken az intézmény.

A Székelyudvarhelyi Művelődési Házban pénteken délután megnyíló tárlat kurátora Révész Emese. A tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője nyitja meg.

A szervezők emlékeztettek arra, hogy napjainkban kiemelt szerep jut a gyermekkultúrának, hiszen számtalan országban a virágkorát éli a gyerek- és ifjúsági irodalom, a gyerekkönyvkiadás. A bukaresti és a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet ezt a hagyományt mutatja be a költészet napja alkalmából.

A magyar gyermekirodalom legendás időszakából és kortárs illusztrációkból készült válogatása mintegy félszáz művész alkotását mutatja be és reprezentatív képet nyújt a mai magyar gyermekkönyv-illusztráció sokszínűségéről.

Révész Emese felidézte, hogy a modern magyar gyermekköltészet és gyerekkönyv-illusztráció kezdetei egyaránt a 20. század második felében bontakoztak ki. Szimbolikus nyitány Weöres Sándor 1955-ben megjelent, Hincz Gyula által illusztrált Bóbita című kötete. A magyar könyvillusztráció nagy generációja (Kass János, Reich Károly, Hincz Gyula, Réber László, Würtz Ádám) után az ezredfordulón virágzott fel újra és lett világszínvonalú a képeskönyv műfaja. A kiállítás az elmúlt másfél évtized legjobb versillusztrációiból válogat - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!