TV műsor

A Konstantinápoly Budapesten elnevezésű egykori szórakozónegyedről nyílt kiállítás Isztambulban

Kultúra, 2019.11.29

Az 1896 és 1897 között Budapest Lágymányos városrészében állt Konstantinápoly Budapesten elnevezésű szórakozónegyedről nyílt kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben.

Az 1896-ban Gerster Károly által tervezett épületegyüttes híres-hírhedt színfoltja volt a korabeli orientalizáló építészetnek. A többnyire könnyűszerkezetes, díszlet módjára kialakított épületek egy-egy konstantinápolyi épületet igyekeztek megidézni, habár a közvetlen felhasznált formák sok esetben észak-afrikai (maghrebi) vagy ibériai, mór területekről származtak. Az épületegyüttes nem volt hosszú életű, a megnyitását követő évben bezárt, emléke azonban máig fennmaradt. Napjainkban a területen egy új lakóövezet fejlesztése, építése folyik.

A mostani tárlat az épületegyüttesen túlmenően a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását is bemutatja - áll az Isztambuli Magyar Intézet MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének, valamint az Isztambuli Magyar Intézet közös munkájának az eredménye.

Az intézet idézte a kiállítás kurátorait, Kovács Máté Gergőt, Kiss Zsuzsanna Emíliát és Rabb Pétert, akik elmondták: a tárlat keretében a közönség először láthatja az épületegyüttes eddig ismeretlen iratanyagát és terveit, amelyet a kiállításhoz kapcsolódó kutatás során találtak meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára anyagai között. Hozzátették: szintén először került sor a vigalmi negyeddel kapcsolatos, a magyarországi gyűjteményekben fellelhető vizuális és tárgyi anyagok (hirdetések, plakátok), továbbá a korabeli folyóiratokban megjelent hírek átfogó bemutatására. A tárlat részét képezi egy ritkaságnak számító és a mulatóközpont megnyitásakor osztogatott eredeti emlékérem is.

Kovács Máté Gergő, aki a kurátorok nevében szólalt fel a megnyitón, rámutatott arra, hogy az épületegyüttes beleillik mind a korabeli európai orientalizáló építészetbe, mind a keleti gyökerek iránt tanúsított magyarországi érdeklődésbe, a múlt keresésébe és újrafelfedezésébe, amely akkoriban a hazai közéletben, valamint építészetben is fellelhető volt.

A kiállítás a Budapest Főváros Levéltára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék Rajz- és Tervtára, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteménye és a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumának történeti térképei, tervei, filmjei és képei segítségével ad áttekintést az épületegyüttes történetéről.

Az isztambuli kiállítás a tervek szerint február közepéig látogatható. A kurátorok és a tárlat szervezői remélik, hogy a kiállítást 2020-ban Budapesten is bemutathatják.

A tárlat, amely a Konstantinápoly Budapesten - A mesés kelet megidézése a 19. század végi Budapesten, a Duna öblében címet viseli, az Isztambuli Magyar Intézet Diversity in Unity: Intercultural Dialogue Through the Waves of Danube című, Európai Unió által támogatott programjának keretében valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!