A magyar dráma napja - Díjátadóval, nyílt próbákkal, kulisszajárásokkal ünnepel a színházi szakma

Kultúra, 2019.09.20

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Pénteken Kötő József erdélyi dramaturg, színháztörténész életpályájának szentelt emlékülést a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

Szombaton, a magyar dráma napján Bitskey Tibor Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze születésének 90. évfordulója alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület és a Nemzeti Színház emléktáblát avat a művész volt lakóhelyén, a II. kerületi Toroczkó köz 2. szám alatt. Ezzel a MASZK és a Nemzeti Színház egy sorozatot indít el, amelynek során a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, elhunyt művészek lakóhelyeit emléktáblákkal jelöli meg.

Szombaton rendezik meg a Színházak éjszakáját is, amelynek rendezvényei kapcsolódnak a magyar dráma napjához. Az idei eseményen harmincnégy budapesti teátrum várja a közönséget kulisszajárásokkal, nyílt próbákkal és mintegy kétszáz egyéb programmal, de vidéken - például Miskolcon, Kecskeméten, Nyíregyházán, Szombathelyen és Debrecenben - is készülnek programokkal.

A magyar dráma napját a határon túl is megünneplik, a székelyudvarhelyi dráMA színházi találkozón például a szervező Tomcsa Sándor Színház egy ifjúsági előadását láthatja a közönség.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadó gálát a magyar dráma napjához kapcsolódva vasárnap tartják a Katona József Színházban, ahol a szervezet életműdíját ezúttal Pogány Judit veheti át, és posztumusz különdíjjal tisztelegnek a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt.

A céh díjaira öt kategóriában várományos a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadása és a Radnóti Miklós Színház 10 című produkciója. A független előadások közül négy kategóriában jelölt Az Ügy, három kategóriában pedig a Megfigyelők.

A gála rendezője, Markó Róbert, műsorvezetője Ötvös András lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!