A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tartják a 24. Tervezőgrafikai Biennálé bemutatóját

Kultúra, 2024.02.20

Idén a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) tartják a Tervezőgrafikai Biennálé bemutatóját, amelyre március 14. és 29. között várják a közönséget az egyetem Andrássy úti Barcsay termében.

Az együttműködés eredményeként a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a biennálé kiállítási helyszíne - áll az egyetem MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, a tervezőgrafika hazai periodikus kiállítássorozata 1978-ban indult útjára. A biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit.

A legutóbb megrendezett biennálén 130 művész több mint 250 alkotását mutatták be. Az idei eseményen a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.

A közleményben idézik Auth Attila grafikusművészt, az MKE tanszékvezető docensét, a Tervezőgrafikai Biennálé elnökét, aki kiemelte: az eltelt 46 évben jelentős változások következtek be a szakmában, a tervezési és kivitelezési technológiákban. Megszűnt a klasszikus tipográfiai rend egyeduralma.

"Az új technikai eszközök, az új képalkotó eljárások és médiumok kiszélesítették a lehetőségeket, utat nyitottak a változatos vizuális kifejezések felé" - mondta, kiemelve, hogy a művészeti egyetemek, illetve a legtehetségesebb hallgatók bevonása a Tervezőgrafikai Biennálé programjába felfrissítette, változatosabbá tette az összképet.

A Tervezőgrafikai Biennálé már második alkalommal nyitja meg a lehetőséget a nemzetközi, valamint a partiumi és felvidéki alkotók előtt. A nyitás egyrészt elősegíti a hazai tervezőgrafika nemzetközi elismerését, másrészt a rangos külföldi alkotók műveinek megismertetését a hazai alkotókkal, érdeklődőkkel.
A nemzetközi megmérettetés lehetőséget ad, hogy rálássunk a kortárs magyar tervezőgrafika helyére és szerepére a világ designkultúrájában - emelik ki a közleményben.

Hozzáteszik: a 24. Tervezőgrafikai Biennálé további célja, hogy a magyar tervezőgrafika alkotásait és a kiállítássorozatot bekapcsolja a nemzetközi szakmai vérkeringésbe is. Népszerűsítse a mai magyar tervezőgrafika műveit, az alkotókat megismertesse a reklámmarketing-szakma képviselőivel, valamint a nemzetközi és hazai nagyközönséggel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!