A magyar kultúra napja - Nemzet és Asszociáció, a MOME fotográfus hallgatóinak kiállítása Szentesen

Kultúra, 2023.01.22

Nemzet és Asszociáció - Neked, mit jelent, hogy "Hí a haza!" címmel nyílt kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hat alap- és mesterszakos fotográfus hallgatójának munkáiból a szentesi Koszta József Múzeumban vasárnap.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján Povedák István, a MOME Elméleti Intézetének oktatója közölte, a hallgatók gondolkodást elindító képei erős egyéni aspektusból mutatják be, hogyan éljük meg ma a magyarságunkat.

Létezik egy, az akadémiai tudás által létrehozott kánon, emellett a valóság, az emberek fejében ezerféleképpen megélt hétköznapi nacionalizmus is. E kettő sokszor köszönőviszonyban sincs egymással - fejtette ki az oktató.

A fotográfiák egy része a szocializmus időszakát idézi meg, azt a korszakot, amikor a nemzeti öntudat, nem hogy nem állt a középpontban, inkább visszaszorítani igyekeztek azt. A kiállításon bemutatkozó hallgatók ugyanis már ahhoz a generációhoz tartoznak, amely nem volt részese a rendszerváltásnak, ismereteik a fejekben lévő asszociációkból - szüleik, nagyszüleik emlékeiből - táplálkoznak - mondta Povedák István.

A tárlat bizonyítja, téves az az elképzelés, hogy csak egyfajta nemzetértelmezés létezik, el kell fogadni, hogy ki-ki sokan sokféleképpen éli meg magyarságát - hangsúlyozta a szakember.

Turi András fotográfiáin azt mutatja be, miként alakul egy iskolaudvar hagyományőrzők március 15-i előadásán katonai bemutató helyszínévé. Vercse Hunor a busójárás pogány hagyományokon alapuló szertartását látatja, Legát Franciska többnyire megrendezett, ám mégis dokumentarista képeivel azt ábrázolja, milyen lehetett Magyarország, amikor szülei felnőttek. Mucsi Ágota is a szülői, nagyszülői generáció emlékeit idézi meg, Kürtösi Marcell pedig egy tradicionális szemléletű család mindennapjaiba enged bepillantást. Petri Csenge képeivel a nemzettudat, az emlékezés és az ünnepek kapcsolatát elemzi.

A június 11-ig látható tárlat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják - főként a fiatalabb - látogatókat: kirakókkal, logikai játékokkal teszik kézzelfoghatóvá a képeket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!