A magyar kultúra napja - Online műsorfolyam, kültéri tárlat és virtuális portréműsor Békés megyében

Kultúra, 2021.01.20

Kültéri tárlattal, portréműsor-sorozattal és a koronavírus miatt online műsorfolyammal emlékszik meg a magyar kultúra napjáról több Békés megyei intézmény - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A gyulai kulturális intézmények - a Várszínház, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, a Gyulai Vár, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és az Erkel Ferenc Emlékház - közös online műsorfolyammal jelentkeznek a magyar kultúra napján. Valamennyi intézmény rotációban, a saját közösségi felületén jeleníti meg azokat az archívumában szereplő tartalmakat, amelyeket alkalmasnak talál a közzétételre, így például online tárlatvezetéseiket, rendezvényeik videóit és egyéb tartalmakat - közölte Fábián Tamás kommunikációs vezető.

A napnak lesz egy offline eleme is Gyulán: január 22-től látható a helyi Vigadó üveges körfolyosóján a József Dezső Szakkör amatőr képzőművészeinek kiállítása.

A békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ bejáratánál Bohus Zoltán Kossuth-díjas üvegszobrász, a Nemzet Művészének Vízió című alkotása tekinthető meg január 25-ig az intézmény Facebook oldala szerint.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum közösségi oldalán az elmúlt évek kultúra napi programjain készült fotókból állít össze egy virtuális slide showt; Youtube-csatornájukon pedig az Egy géniusz diadala című, a festő életéről és munkásságáról szóló filmet sugározzák. Emellett nyereményjátékot is indítanak, a múzeumról feltett kérdésekre helyesen válaszolók között könyvet sorsolnak ki - tájékoztatott Ungurean Brigitta közművelődési munkatárs.

Az orosházi Petőfi Művelődési Központ (PMK) új virtuális tárlattal jelentkezik a www.pmk.oroshaza.hu oldalon, az elmúlt három év kultúra napi műsoraiból válogatnak "minden műfajból" - írják.

Január 22-én átadják a Petőfi-emlékérmet egy, a háttérben dolgozó, a PMK-t hosszú évek óta segítő embernek. Rajki László orosházi származású szobrászművész 1983-ban készítette a Petőfi-emlékérmet a költő születésének 160. évfordulója alkalmából. Sajtóhíradások szerint 1986-ban adták át először. Ezt a hagyományt elevenítette fel tavaly az intézmény.

Emellett elindítják havi rendszerességű PMK-portré sorozatukat, amelyben olyan orosháziakat mutatnak be, akik a város kulturális életének meghatározó személyiségei - tájékoztatott B. Imre Julianna kulturális szervező.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepelik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!