A második világháború kulturális emlékezetéről tart konferenciát az MMA MMKI

Kultúra, 2022.05.13

A második világháború kulturális emlékezete címmel szervez konferenciát az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) május 16-án a Pesti Vigadóban.

A második világháború a kortárs társadalmi önkép egyik sarkalatos eseménye. A világégés traumájával a társadalom többször nézett már szembe, de máig nem sikerült teljesen feldolgoznia azt - emlékeztet az MMA MMKI az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Mint felidézik, az 1990 utáni kutatások eredményeképpen sikerült a szakirodalomban az egykori honvédek, áldozatok és túlélők emlékeihez közelíteni a "nagytörténetet"; a kulturális emlékezet fősodrában azonban még hiányzik a társadalmi megegyezés az eseményekkel kapcsolatban.

A közlemény szerint a magyar hadseregek áldozatainak sorsával már 1944 előtt is foglalkozott a kormányzat. A pártállam idején is történt néhány lépés, hogy legalább a művészet megjelenítse az elbeszélhetetlent, de a Tizedes és a többiek-jellegű filmes feldolgozások sok család számára inkább csak a sebeket tépték fel, nem adtak gyógyírt - közölték a szervezők.

Mint kiemelték, Sára Sándor, Csoóri Sándor és Hanák Péter dokumentumfilmjei (Krónika, Végjáték) az utolsó pillanatban keresték meg a túlélőket, akiknek vallomásai - ameddig azt a pártvezetés engedte - valódi traumatikus szembenézést kínáltak a teljes társadalom számára.

A MMA MMKI által kezdeményezett konferenciasorozat az összetett jelenséget részeire bontva tárgyalja, így külön beszélnek a kutatók a hadi események, a politikai döntések és a társadalmat érintő tragédiák kulturális megjelenéséről.

Előad többek közt Tóth Zsolt hadtörténész, a Nemzeti Örökség Intézetének osztályvezetője, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára, aki a hőskultuszépítésről és a hadisírrombolásról beszél, majd Benke Attila filmtörténész, filmkritikus a második világháború ábrázolását mutatja be az 1939- 1944 között készült magyar filmekben.

Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa előadásában olyan kérdésekre ad választ Hidas Frigyes Gyászzene egy hadseregért című műve kapcsán, mint hogy mit lehet a zenében megmutatni a doni katasztrófáról.

Az előadások után filmvetítés zárja a rendezvényt. A május 16-án, 10 órakor kezdődő konferencia élőben követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!