A Meybahar és a Dresch Vonós Quartet egy este a Fonóban

Kultúra, 2024.02.20

A görög és a magyar, a dzsessz és a népzene találkozik a Fonó Budai Zeneházban március 2-án, amikor a nemzetközi toplistás Meybahar és a Dresch Vonós Quartet lép színpadra - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A Meybahar zenekart a régi időkbe nyúló modális zenei örökség és napjaink zenéje egyaránt inspirálja. Az együttesben Marilia Pilti görög szantúron (a cimbalom rokona), Kopcsik Márton hegedűn és saját fejlesztésű zengőhúros brácsáján játszik. A formáció Abyss című első, 2019-es lemeze megjelenése után felkerült a Balkan World Music Charts negyedéves, a legjobb tíz albumot bemutató listájára, elismerően írt róla a sajtó Görögországtól Svédországig, játszották a rádiók világzenei műsorai.

A hangzásvilág a közelmúltban megújult: Radisz Afrodité hangjával kiegészülve előtérbe került a hagyományos énekes repertoár, amelyben görög és magyar nyelven szólalnak meg az új dalok, Bordás Zoltán ütőhangszereivel és kíséretével. A Meybahar legutóbbi dala a görög Kászosz szigetéről származó népi ballada sajátos feldolgozása, az Afousis és az ehhez készült videoklip már ebben az új szellemiségben született Gerzson János ud játékával.

A görög és magyar zenei világ a Fonóban ezen az estén találkozik Dresch Mihály és Vonós Quartetjének izgalmas zeneiségével.

A Dresch Vonós Quartetben Dresch Mihály Liszt- és Kossuth-díjas művész társai ezúttal népzenészek. A formáció első lemeze 2017-ben jelent meg Forrásból címmel, ezen Dresch Mihály szaxofonjával, fuhunjával és erőteljes énekhangjával a hagyományos értelemben vett népzenei prímás szerepkörét vállalta magára. A formáció második lemezén, a 2021-es Ongaku-n tagcserék után Csoóri Sándor Sündi (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom) és Bognár András (bőgő) játszott. Japánul az ongaku zenét jelent, kínaiul ez az írásjegy egy jellel különbözik az orvosságtól.

A március 2-i koncert a Felhangolva! program keretében, a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!