A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Kultúra, 2022.06.21

A Mozart! című musicalt mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon; Lévay Szilveszter és Michael Kunze művét, amely Wolfgang Amadeus Mozart zeneszerző életét dolgozza fel, pénteken és szombaton láthatja a közönség.

A Margitszigeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös szabadtéri bemutatója két különböző szereposztásban látható pénteken és szombaton este - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Mozart! a zsenik helyzetéről, a másság elfogadásáról, a szeretethiányról, a bűntudatról és a tehetségről szól. "Nagy belső vívódásokból, szép melódiákból, drámai helyzetekből épül fel, mely küzdésre, kitartásra is tanít" - írják a musical ismertetőjében.

A zenés darab dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a zeneszerző életét. A címszereplő, Mozart mindvégig azt kutatja, mit és hol rontott el az életében, miért nem szeretik, miért sikertelen, mit tehetett volna másképp.

A közleményben a magyar származású szerző, Lévay Szilveszter szavait idézik, aki elmondta: arra törekedett az utóbbi évtizedekben, hogy a modern zenei stílusokat, a rockot, az elektronikus és világzenét a klasszikus zenével összeolvassza, és ebből egy sajátos, egységes hangzásvilágot alakítson ki. "Meg vagyok győződve, hogy a musical műfaja a zenei dramaturgiában tovább fog fejlődni. Hiszem, hogy a kreatív művészek bátran fedeznek fel új utakat, és a stílus szempontjából merészen haladnak előre" - idézik a közleményben.

Mint kiemelik, a Margitszigeti Színház is hisz a művészet folyamatosan megújulásában, a történetmesélő, dramatikus művek új korszakában. Kitérnek arra, hogy a teátrum az egyetemisták, főiskolások és a középiskolások számára a színházba járás népszerűsítése érdekében összeállított egy 5 előadást tartalmazó csomagot, amelyben 3 műfaj kapott helyet: az opera, a musical és a tánc. A programban való részvételről további információ a www.margitszigetiszinhaz.hu oldalon érhető el.

Mint felidézik, a Mozart! musical ősbemutatója 1999-ben volt Bécsben, a Theater an der Wienben, a darabot a magyar közönség először 2003-ban láthatta.

A Margitszigeten megvalósuló előadás címszerepét Nikita Braga és Kádár Szabolcs János alakítja. A főbb szerepekben mellettük Kardffy Aisha, Horváth Dániel, Keresztes Gábor/ Cservenák Vilmos, Hirschl Laura, Füredi Nikolett/ Szederjesi Teodóra és Keller Márton látható.

Az előadás rendezője Somogyi Szilárd, koreográfusa Lőcsei Jenő, zenei vezetője Balassa Krisztián. A magyar szöveg Müller Péter Sziámi munkája.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!