A Művészeti Rezidenciaprogram nyertes alkotóinak nyílik kiállítása a Műegyetemen

Kultúra, 2023.02.24

A Magyarországon egyedülálló BME Művészeti Rezidenciaprogram zárásaként a tavalyi év két nyertes pályázójának alkotásai lesznek láthatók március 8. és 17. között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kiállításán, a BME Központi épületének aulájában.

A Magyar Nemzeti Bank és a PADME Alapítvány támogatásával megvalósult program keretében évente két művész vendégeskedik a Műegyetem valamelyik tanszékén, laborjában, kutatási programjában, és saját eszközeivel reflektál az ott folyó aktuális kutatási folyamatokra. Az első Rezidenciaprogram nyertes művészei Boruzs Ádám és Kocsi Olga voltak - olvasható az egyetem MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében.

Mint a közlemény emlékeztet, Kocsi Olga multimédia-művész installációja a Láthatatlan munka címet viseli. A művész az elmúlt egy évben a BME Gépészmérnöki Kar Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Mozgáslaboratóriumának munkatársaival dolgozott együtt, választott témája a Mozgás - művészet volt. Az alkotások célja a mindennapok rutinszerű, szinte "láthatatlan" munkájának rögzítése és megjelenítése. A laborban különböző szereplők foglalkozásukkal összefüggő vagy nem összefüggő tevékenységét, szakmai és hétköznapi rutinjait rögzítette többféle technikával, és ezekből a felvételekből, adatokból készített videót, 3D szobrot, nyomatot, üvegobjekteket.

Boruzs Ádám munkájának különlegessége, hogy egyszerre két meghirdetett témát is ötvözött az elképzeléseiben. Ennek köszönhetően az elmúlt egy évben az Áramlások szépsége: a flow élmény témában a Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék kutatóival dolgozott együtt, míg a Műszaki színtan megismerésében a Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatikai Tanszék munkatársai voltak a segítségére. A művész decemberben bemutatott, azóta továbbfejlesztett interaktív installációja Kaotikus érzékek 2 címmel érkezik a márciusi kiállításra - olvasható a közleményben.

Mint írják, a március 8-án 18 órakor kezdődő kiállítás megnyitóján köszöntőt mond Czigány Tibor, a BME rektora, Kiss Rita témavezető pedig a programmal kapcsolatos tapasztalatairól beszél. A kiállítást Néder Panni színházi rendező nyitja meg. A decemberi kiállításhoz hasonlóan a megnyitó előtt 16.30 órától kerekasztal-beszélgetésen vehetnek részt az érdeklődők, ahol a téma a technológiai innováció és a művészet kapcsolata lesz. A beszélgetés helyszíne a BME Látogatóközpontja lesz - áll a közleményben.

Mint felidézik, a BME a műszaki és természettudományos ismereteket nyújtó magyarországi egyetemek közül elsőként indított művészeti rezidenciaprogramot tavaly. A BME Művészeti Rezidenciaprogram 2023-as pályázati felhívásának megjelenése márciusban várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!