A Nayola című portugál egészestés animáció nyerte a 20. Anilogue fődíját

Kultúra, 2022.11.26

A Nayola című portugál egészestés animációs film nyerte a 20. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A díjátadót szombaton este rendezték meg a Toldi moziban.

Az ötnapos fesztiválon 13 egészestés alkotást mutattak be, ebből négy film versenyzett a díjért. Az Angolában játszódó Nayola nők három generációjának története a 25 évig tartó polgárháborúban. "A film rendezője, José Miguel Ribeiro nagyon szépen formája át a mágikus, szimbolikus törzsi képeket, legendákat a napi politikai valóságba, a háború képeibe" - mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató az MTI-nek.

A szombat esti gálán több mint tíz díjat adtak át az animációs alkotóknak. A közönségdíjat a gyermekeknek szóló rövidfilmes kategóriából Palotás Adél kapta a Lámpák című alkotásáért. A rövidfilmes versenymezőnyben pedig, amelyben 24 film szerepelt, a szlovén Spela Cadez Steakhouse című produkciója győzött.

A díjátadót a Vak fűzfa, alvó nő című egészestés francia animáció premierje követte, melynek alkotója a magyar származású Pierre Földes, aki elkísérte alkotását a fesztiválra. A produkció Murakami Haruki írásai nyomán készült. A filmben egy nem túl ambiciózus üzletkötő, frusztrált felesége és egy skizofrén könyvelő próbálja megmenteni Tokiót a földrengéstől, közben rátalálnak életük értelmére.

Pierre Földes hat éve éppen Budapesten gondolkodott azon, hogy elkészítse-e ezt az animációs filmet - mesélte a fesztiváligazgató. "A Gerlóczy kávézóban kérdezte tőlem, hogy szerintem jó ötlet-e, mivel megkapta Murakami Harukitól a megfilmesítési jogokat. Azóta film lett belőle, és óriási siker" - fűzte hozzá.

A százperces alkotást az Anilogue utolsó napján, vasárnap délután még egyszer vetítik a Toldiban, az idei fesztivál fő helyszínén.

"Különleges élmény, hogy a pandémia után megint sikerült igazi fesztivált csinálni. Hihetetlen színes termés gyűlt össze a világból az elmúlt időszakban, és jó ezt így seregszemle formájában végignézni" - mondta a fesztiváligazgató. Mint hozzátette, nem tud megöregedni ez a műfaj, mindig van, amit a világból képekben, animációkban tudunk megmutatni egymásnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!