A PG Csoport háborúellenes EP-t készített

Kultúra, 2024.04.15

Csak háború ne legyen... Üzenet Magyarországról! címmel készített négyszámos középlemezt (EP) a PG Csoport.

"A lemez azért készült, mert nem szabad és nem lehet elfogadni, hogy ennyi ember halt meg az orosz-ukrán háborúban és pusztul el napjainkban is, köztük kárpátaljai magyarok" - idézte az énekes, szövegíró Jantyik Zsoltot az MTI-hez eljuttatott közlemény.

A zenekarhoz a lemezen csatlakozott Pál István Szalonna és Bandája (ők a Tovább is van, mondjam még? - Ukrajna... című dalban működnek közre), egykori zenésztársuk, Halmos Béla prímás felvételről hallható (A férfiak visszalőnek), és a csapat feldolgozta a Karády Katalin által a negyvenes években énekelt Valahol Oroszországban című dalt is.

"Emlékezzünk azokra a kárpátaljai magyar férfiakra, akik elestek, vagy el fognak esni a 2022-ben kezdődött szörnyű háborúban. A Valahol Oroszországban című dalt azoknak a kárpátaljai családoknak küldjük, akik gyászolják gyermeküket, és mindazoknak az édesanyáknak - legyen az román, ruszin, lengyel, ukrán, orosz vagy más nemzet sarja -, akik örökké siratni fogják háborúban elvesztett gyermeküket" - fogalmazott Jantyik Zsolt.

A PG Csoport tagjai: Jantyik Zsolt (ének), Jantyik Csaba (gitár), Kevin Johnson (gitár, basszusgitár), Takács Szabolcs (basszusgitár) és Angler Ákos (dob).

A zenekar 1986-ban alakult Debrecenben. Első kazettájuk 1990-ben jelent meg Alföldi zene címmel, a két évvel később kiadott Moulin Rouge az utolsó magyarországi vinyl-albumok egyike volt. Legismertebb lemezük az 1995-ben kiadott Útlevél, fogkefe, valamint a Nem sietünk sehová (2007).

A PG Csoportnak Debrecen mellett a kilencvenes években klubja volt Pécsett, Miskolcon és Budapesten a Tilos az Á-ban is. 1995-ben 214 zenekar közül nyert meg egy hazai rocktehetségkutatót, amelynek eredményeképpen Svájcban világsztárokkal, Bob Geldoffal, Neil Younggal és a Pearl Jammel léphetett fel.

Jantyik Zsolt a PG Csoport mellett több mint huszonöt éve ír szövegeket a Bikini együttesnek (Csak dolgozni ne kelljen, A szabadság rabszolgái, Látom a szemeden, Annyi mindent elhittem), sőt könnyebb stílusban utazó énekesnőknek, Vincze Lillának, Csepregi Évának is bedolgozott.

A PG Csoport 25. évfordulós jubileumi évében, 2011-ben mutatták be a debreceni Csokonai Színházban a zenekar dalaira épülő musicalt Világvége szerelem címmel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!