A Rákóczi-szabadságharcról nyílt kiállítás az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban

Kultúra, 2022.03.26

A Rákóczi-szabadságharcról, az időszak katonai és néprajzi emlékeit is bemutató kiállítás nyílt pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban.

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója a tárlat megnyitóján azt mondta, minden szezon kezdetén új időszaki kiállítással várják a látogatókat. Az intézmény új arculatához igazodva céljuk, hogy a magyar történelem valamely kalandos korszakának állítsanak emléket.

A választás ezúttal II. Rákóczi Ferencre esett, akinek születésének évfordulójára vasárnap emlékezünk - közölte a szakember.

A kiállított tárgyak között szerepel az ónodi országgyűlés eredeti jegyzőkönyve, Rákóczi aláírásával és pecsétjével. Válogatás látható a kuruc állam pénzérméiből, bemutatnak több faragott szarvasagancs lőportartót, szablyákat, szuronyokat, a rác katonaság által használt balkáni puskát éppúgy, mint muskétát, mellvértet, nyerget vagy kerámiatárgyakat.

A látogatók megismerhetik a lőporkészítés korabeli módszereit, azt, mennyi bor járt naponta egy katonának vagy éppen mennyi takarmány egy lónak. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtárának gyűjteményéből származik kettő, a szabadságharcról készült francia nyelvű kötet, melyeket 1707-ben nyomtattak Kassán.

A tárlat különlegessége egy, a 18. század elejének hadviselését, fegyvernemeit bemutató 1:72-es méretarányú, több mint 300 figurát felvonultató dioráma. A csatajelenetet ábrázoló terepasztalt az érdeklődők madártávlatból, egy, a kurucok szolgálatában álló francia tüzér vagy akár a hadakat vezető két generális szemszögéből is megtekinthetik.

Külön tablósorozat mutatja be a korabeli Magyarország helyzetét, a szabadságharc előzményeit, eseményeit, folklorisztikus hagyományait, valamint tárgyi emlékeit a Kárpát-medencében, illetve Török-, Olasz-, Cseh- és Franciaországban, valamint Ausztriában.

A műtárgyakat a Hadtörténeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a szentesi Koszta József Múzeum, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár és a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület kölcsönözte a tárlatra.
(MTI)

Címkék

Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark II. Rákóczi Ferenc
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!