A sepsiszentgyörgyi és a varsói könyvvásáron is ott lesz a Petőfi Kulturális Ügynökség

Kultúra, 2022.05.24

Egy időpontban két külföldi helyszínre, a Sepsiszentgyörgyön idén debütáló SepsiBookra és a Varsói Könyvvásárra is elviszi a kortárs magyar irodalmat május végén a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ).

Két év kihagyás után, május 26. és 29. között ismét megrendezik a varsói könyvvásárt, ezzel egy időben debütál a SepsiBook elnevezésű sepsiszentgyörgyi könyvfesztivál, ahova olyan neves szerzők is ellátogatnak, mint Bereményi Géza és Háy János. Az ügynökség képviseletében Király Farkas, Fekete Vince, és Farkas Wellmann Éva köteteit ismerhetik meg az érdeklődők - olvasható a Petőfi Kulturális Ügynökség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, idén "The dream we carry" mottóval és Norvégia díszvendégségével rendezik meg a varsói könyvvásárt. Az esemény célja Lengyelország nemzetközi irodalmi kapcsolatainak újraélesztése és a lengyel olvasóközönség tájékoztatása a legújabb irodalmi megjelenésekről.

A Petőfi Kulturális Ügynökség saját standdal vesz részt a vásáron, ahol az elmúlt évek lengyel nyelvre fordított magyar könyvei, a "Best of" katalógusok és az ügynökség információs anyagai is megtalálhatóak lesznek - áll a közleményben.

A varsói Liszt Intézettel együttműködve négy eseményt rendez a Petőfi Kulturális Ügynökség. Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című kötetének bemutatója mellett Kovács István dedikálja az Egy barátság anatómiája című sorozat első részét. A kötet a magyar-lengyel kulturális kapcsolatokat tárgyalja. A magyar standon lesznek továbbá kerekasztal-beszélgetések, valamint bemutatják a PKÜ amerikai piacra szánt kiadványát, a The Continental Literary Magazine-t is.

Sepsiszentgyörgyön négy nap alatt nyolcvan irodalmi, könyves és zenés eseményt kínál az első SepsiBook könyvvásár és irodalmi fesztivál. Negyven erdélyi és magyarországi kiadó mintegy harminc standon mutatja be könyveit.

A Sepsi Arénában megvalósuló rendezvénynek emellett három további helyszíne is lesz, így két színpadon - a Porondon és a Köröndön - zajlanak a beszélgetések és koncertek, míg a gyerekeknek szóló foglalkozások helyszínéül a Grund szolgál majd - áll a közleményben.

Mint írják, a fesztivál ideje alatt a könyvek birodalmává változik a város, a PKÜ szervezésében több programon vehetnek részt az érdeklődők. A Női sorsok női szemmel című irodalmi beszélgetésen Lőrincz P. Gabriella, Farkas Wellmann Éva és Izer Janka vesz részt. Emellett szó esik Király Farkas Sortűz című könyvéről, bemutatják Fekete Vince Halálgyakorlatok című kötetét és Farkas Wellmann Éva új kötetét is.

Az egy éve útjára indított Magyar Kultúra Magazin főszerkesztője, Bonczidai Éva workshoppal fogadja az érdeklődőket, a PKÜ pedig hangoskönyvsátorral várja a látogatókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!