A tanári szoba című német film kapta idén a LUX közönségdíjat

Kultúra, 2024.04.17

A tanári szoba című német film nyerte el idén a legjobb európai filmnek járó LUX közönségdíjat, az Európai Parlament és az Európai Filmakadémia közös filmművészeti díját.

Az elismerést évente ítélik oda 50 százalékban az európai parlamenti képviselők, 50 százalékban pedig az európai nézők szavazatait figyelembe véve.

Az Ilker Catak rendezésében készült alkotás győzelmét kedden Brüsszelben, az Európai Parlamentben megrendezett ceremónián jelentették be - olvasható az EP honlapján.

A tanári szoba főhőse egy fiatal, idealista középiskolai tanárnő, aki elhatározza, hogy maga veszi kezébe az iskolai lopások felderítését. Rejtett kamerával leleplezi a tolvajt, ám ez olyan események láncolatát indítja el, amelyeknek komoly hatása lesz az egész iskolai közösségre, őt magát pedig megoldhatatlan dilemma elé állítják.

Ilker Catak, a film rendezője és társforgatókönyvírója, Johannes Duncker forgatókönyvíróval és Ingo Fliess producerrel együtt megfogalmazott közös közleményükben a közönségnek és az Európai Parlament képviselőinek is köszönetet mondtak a díjért, és hangsúlyozták, mélyen megtisztelő számukra, hogy az alkotás széleskörű fogadtatásra talált az európai és Európán kívüli nézők körében. "Ez az elismerés kiemeli a tanárok, társadalmunk meg nem énekelt hőseinek alapvető szerepét. A legnagyobb tisztelettel nekik ajánljuk ezt a díjat" - írták.

A LUX közönségdíjra jelölt alkotások között szerepelt még Estibaliz Urresola Solaguren spanyol rendező A méhek húszezer fajtája és a finn Aki Kaurismaki Hulló levelek című játékfilmje, valamint Nicolas Philibert francia rendező Az Adamanton és az észt Anna Hints Smoke Sauna Sisterhood című című dokumentumfilmje.

"Véleményünk szerint valamennyi jelölt nyertes volt, és valamennyi film felhívja a figyelmet arra, hogy miközben a mozi erősíti a képzeletünket, sokféle nézőpontból mutatja be világunkat, képes kiszélesíteni látásmódunkat és gondolkodásunkat" - idézte a honlap Mike Downeyt, a LUX válogatóbizottságának tiszteletbeli elnökét, egyben az Európai Filmakadémia elnökét.

Az EP először 2007-ben ítélte oda a LUX-díjat. Az elismerést 2020 óta az Európai Filmakadémia (EFA) közönségdíjával összevonva LUX közönségdíjként adják át. Tavaly a Közel című belga dráma nyerte el a díjat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!