A természet és a természetben rejlő muzsika lesz az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál fő témája

Kultúra, 2022.07.07

(MTI) - A természet és a természetben rejlő muzsika lesz fő témája az idei Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, amelyen mintegy 150 zenész vesz részt Romániából, Magyarországról,  Franciaországból, Észtországból, Olaszországból és Németországból - közölték szerdán a szervezők.

Filip Ignác, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, hogy a szombaton kezdődő és július 17-ig tartó seregszemlét zenés helytörténeti túra nyitja Csíksomlyóra, a fesztivál hivatalos megnyitóját követően pedig a világhírű francia Obsidienne együttes koncertjén vehet részt a közönség.

Fellép többek között a Madéfalvi Schola, a Concerto Spiralis, amely fennállásának a tízéves évfordulóját ünnepli számos helyi és magyarországi meghívottal. Koncertezik még a bukaresti Sempre együttes, a Canlar, a Kájoni Consort és a Codex együttesek, a Carmina Renascentia és a Musica Historica, valamint a Flauto Dolce. A fesztivál utolsó napját Erich Türk orgonakoncertje nyitja, valamint az idén 50 éves észt Hortus Musicus és a csíkszeredai Lux Aurumque Kamarakórus fellépése zárja. Ez utóbbi koncerten a régizene mellett Arvo Part zeneszerző művei is felcsendülnek.

A fesztiválon dokumentumfilmet is vetítenek Crafting Recorders címmel, amely a Huene historikus furulyakészítő műhely tevékenységét mutatja be.

A seregszemlével együtt zajlik a XIV. Régizenei Nyári Egyetem is, a résztvevők egy kurzuszáró hangversenyt adnak, majd a közönség a Barokk Fesztiválzenekart hallhatja.

Reneszánsz gyermeknapot is szerveznek, amelyen kézműves foglalkozások és reneszánsz játékok várják a kicsiket, akik egyebek mellett reneszánsz táncokkal ismerkedhetnek meg. Lesz borkóstoló és könyvbemutató is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 1986-ban a román kommunista hatóságok betiltották, majd 1990-ben indult újra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!