A Trafó - Kortárs Művészetek Háza Kutyaportéka című előadása nyerte eSzínház Fesztivál fődíját

Kultúra, 2021.09.27

A Trafó - Kortárs Művészetek Háza Kutyaportéka című előadása nyerte eSzínház Fesztivál fődíját, a Gábor Sára által írt, Barcsai Bálint által színpadra vitt produkció egy kelet-magyarországi kisváros lakóinak az életét mutatja be - tudatták a fesztivál szervezői hétfőn az MTI-vel.

Szeptember 17-26. között tartották az ország első online térben rendezett színházi seregszemléjét, az eSzínház Fesztivált. A tíznapos eseményen 21 színház 25 produkcióját nézhette meg a közönség - olvasható a közleményben.

Mint írják, a fesztiválra jelölt alkotásokat szakmai zsűri és a nézők értékelték, a szeptember 26-i záróestén a fődíjat, azaz a legjobb digitális adaptációnak járó díjat a Trafó - Kortárs Művészeti Központ Kutyaportéka című előadás nyerte. A színdarabban Békési-Szombati Anett, Hartai Petra, Horváth Dániel Dudu, Martinkovics Máté, Messaoudi Emina, Szabó Zola állnak színpadra.

A legjobb női főszereplő díjat a Vígszínház Rendes lányok csendben sírnak című előadásában nyújtott alakításáért Kiss Mari, a legjobb férfi főszereplő díjat a Radnóti Miklós Színház Moliére - the passion című színdarabban való szerepléséért Pál András kapta. Az Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete és a FreeSZFE Egyesület közös produkciója, az Orlando számára ítélték a a legjobb látványtervért járó díjat. A zsűri különdíját a szombathelyi Weöres Sándor Színház Haragossziget című darabja érdemelte ki - írja a kommüniké.

Az eSzínház Fesztiválra nevezett produkciókat szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai Radnóti Zsuzsa, Ráckevei Anna, Horváth Csaba, Ujj Mészáros Károly és Légrádi Gergely voltak.

A nézők szavazatai alapján próza kategóriában az eSzínház Fesztivál közönségdíját az Örkény István Színház Kiváló dolgozók - igaz történetek a gondoskodásról című előadás nyerte, gyermek- és ifjúsági kategóriában a közönségdíjat a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház Emma csöndje című előadása nyerte meg.

Az eSzínház fesztivált 31 országból, egyebek mellett az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Dél-Afrikából, Izraelből, Ausztráliából és Új Zélandról követték nyomon az érdeklődők. Az érdeklődők öt ingyenes, szakmai kerekasztal-beszélgetést is láthattak - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!