A válaszúti Bánffy-kastélyban is lesznek programok a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Kultúra, 2024.05.15

A válaszúti Bánffy-kastélyt is beemeli helyszínei sorába a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF); a nemrég felújított erdélyi nemesi rezidencia komolyzenei koncertnek és filmvetítésnek is helyt ad a filmszemle keretében - közölték szerdán az MTI-vel a szervezők.

Az idén 23. kiadásához érkezett, június 14-24. között zajló kolozsvári filmszemle helyszínei között ez a második nemesi rezidencia, a bonchidai Bánffy-kastély évek óta kiemelt programpontja a rendezvénynek.

A Kolozsvártól 26 kilométerre található Válaszútra június 18-án 18 órától várják a nézőket, a Kerti Party a Kastélyban nevű programon komolyzenei koncert, filmvetítés, hagyományos termékek vására és koktélparti is lesz, a nézők vezetett séta keretében a felújított kastélyt is megtekinthetik.

Az est keretében a PlaCello zenekar híres zeneszerzők nyitányait játssza, majd Sir Anthony Hopkins főszereplésével készült Egy élet című filmet láthatja a közönség. Ebben a színész olyan férfit alakít, aki 600 gyereket mentett meg a náci megszállás alatt álló Csehországban. A James Hawes rendezte filmet Sir Nicholas 'Nicky' Winton élete ihlette.

A Kolozs megyei önkormányzat kezelésébe tartozó kastélyt tavaly novemberben adták át hivatalosan, miután több mint öt év alatt restaurálták. Felújítására 2017-ben nyert csaknem 20 millió lejes (1,5 milliárd forint) uniós támogatást a Kolozs megyei önkormányzat, mely az összeget saját költségvetéséből egészítette ki.

A restaurálási munkálatok keretében a külső homlokzatok és belső terek mellett a kastélyparkot is helyreállították. A műemlék épület kulturális központként működik és a turisztikai körforgásba is bevonják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!