A Valuska című operával tiszteleg Eötvös Péter emléke előtt az Operaház

Kultúra, 2024.03.28

A Valuska című opera félszcenírozott előadásával tiszteleg április 18-án, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, Eötvös Péter kimagasló életműve és emberi nagysága előtt a Magyar Állami Operaház - tájékoztatta a nemzeti dalszínház az MTI-t csütörtökön.

Az Operaház este nyolc órától tűzi műsorra a Szent István Renddel kitüntetett zeneszerző, karmester és zenepedagógus egyetlen magyar nyelvű operáját - közölték.

Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház felkérésére írta a Valuskát, amelynek témáját a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregénye adta. A darab ősbemutatója 2023. december 2-án volt a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence színrevitelében. A nagy sikerű előadáson - amit kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang is övezett - Eötvös Péter is részt vett - idézték fel.

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt látható, a további főbb szerepeket Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr) Farkasréti Mária (Parasztasszony) és Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Szennai Kálmán vezényli.

A Három nővér és A szerelemről és más démonokról után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, amely elhangzik az Operaházban. Ezen kívül a Vértelenül - Senza Sangue című Kékszakállú-párdarabja is hallható volt 2018-ban az Erkel Színházban - írták.

Eötvös Péter türelemmel viselt, hosszantartó betegség után március 24-én, 80 éves korában hunyt el - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!