A vármúzeum gyűjteményének legújabb darabjaiból nyílik jubileumi kiállítás Füleken

Kultúra, 2024.03.18

A Füleki Vármúzeum legújabb gyűjteményi tárgyaiból nyílik kiállítás a felvidéki városban csütörtökön a Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat részei a régió terepbejárásain gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek, a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak, valamint az intézmény jogelődjének gyűjteményéből eltulajdonított középkori füleki kerámia is - közölte a vármúzeum az MTI-vel hétfőn.

Mint a közleményben írták, a vármúzeum részlege, a Városi Honismereti Múzeum 1994-ben kezdte meg működését a helyi Vigadó épületében, és 2014-ben, szinte napra pontosan a megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg a város 1682 utáni történetét bemutató A füleki pálmától a világhírű kakasig című új állandó kiállítása.

E jubileum alkalmából nyitják meg most az új időszaki kiállítást, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutatnak be válogatást.

Fotókon lesz látható az ipolygalsi templomban nemrégiben zajlott feltárásból származó értékes, 16. századi arany és ezüst pénzérméket tartalmazó kincslelet. Megtalálásáról előadást is tartanak a kiállítás megnyitója után.

A tárlaton láthatók Fülekhez és a környékhez kapcsolódó művészeti és használati tárgyak is. A látogatók a Koháry-kastély későbbi tulajdonosainak polgári ruháit és szöveteit, a környék népviseleteit, különböző művészek Fülek várát ábrázoló olajfestményeit, Bacskai Béla munkáit, valamint helybéli és a térség szempontjából jelentős családok hagyatékából származó dokumentumokat és fényképeket tekinthetnek meg.

Az ipari műtárgyak között láthatók lesznek a katalinhutai üveggyár egyedi termékei, valamint a füleki zománcgyár egykori, eddig még be nem mutatott és ma már ritka termékdarabjai, például zománcozott edények, fajátékok, valamint az azokhoz köthető szórólapok és termékkatalógusok. A tárgyak megvásárlását közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogatta.

A kiállítás május 10-ig látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!