A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató tárlat nyílik hétfőn a FSZEK Központi Könyvtárában

Kultúra, 2024.04.20

A veszélyeztetett brazilfenyőket bemutató kiállítás nyílik hétfőn, a Föld napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában a brazil nagykövetséggel együttműködésben.

Az erdők védelméről, veszélyeztetettségéről világszerte és Magyarországon sokaknak Brazília esőerdői jutnak eszébe. A hatalmas erdő című, először hat éve Genfben bemutatott kiállítás kilenc olyan kreatív, valamint gazdaságilag is nyereséges projektet mutatott be, amelyek a hat brazil biom erdeinek megőrzését tűzték ki célul - olvasható a FSZEK közleményében.

Mint írják, a hétfőn a FSZEK Központi Könyvtárában megnyíló, Kincseink, az araukáriák című tárlat egy fontos elemmel egészíti ki az erdők megőrzésére irányuló törekvést: az oktatással, amelyet a brazíliai Minas Gerais állam déli részén, Camanducaia városában található kis Araukária Iskola sikertörténetei illusztrálnak. Ebben a kis iskolában a diákok elkötelezetten küzdenek az araukáriák védelméért.

A tájékoztatás szerint az araukária (Araucaria angustifolia) a brazil atlanti-óceáni erdőkben megtalálható, és a kipusztulás veszélye által fenyegetett fafaj. Előfordul Brazília déli részén, Minas Gerais állam délkeleti részén (Serra da Mantiqueira), Sao Paulo államban, valamint Rio de Janeiro állam hegyvidéki régiójában. Brazilfenyő és paranáfenyő néven is ismert.

A helyi közösségeket különleges érzelmi szálak fűzik a fákhoz, melyek kiemelkednek a tájból szépségükkel, jellegzetes leveleikkel és mindazzal a szimbolikus jelentéssel, amelyet képviselnek.

Brazília déli államaiban (Rio Grande do Sulban, Santa Catarinában és Paranában) az araukáriákat a régió jelképének tartják, az ott élő ősi bennszülött törzsek pedig különböző legendákkal magyarázzák a fák eredetét és sajátosságait.

Jelen kiállítás a 2024-es Fenntarthatósági Témahét részeként szeretné megismertetni a magyar közönséggel magát a különleges araukária fát, valamint azt az élővilágot és számos értéket, amely hozzá kapcsolódik, továbbá azt is, hogy az oktatás segítségével hogyan lehet a megmentésére törekedni, hogyan lehet jelentőségét a gyermekekhez is eljuttatni - olvasható a közleményben.

A tárlatot Susan Kleebank, a Brazil Szövetségi Köztársaság Budapestre akkreditált nagykövete és Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója nyitja meg.

A kiállítás május 18-ig tekinthető meg a könyvtár nyitvatartási idejében - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!