A visegrádi országok frissdiplomás fotográfusainak munkáiból nyílt kiállítás a Várkert Bazárban

Kultúra, 2021.10.07

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kiemelkedő, frissdiplomás fotográfusainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Várkert Bazárban. A New Visegrad Photography című installáció október 31-ig ingyenesen látogatható - közölte a Várkapitányság csütörtökön az MTI-vel.

"A kiállítás és az azt megalapozó program arra tesz kísérletet, hogy a fiatal fotográfusok alkotásait olyan összefüggésbe állítsa, amelyben a nemzeti sajátosságok, a különböző oktatási megközelítések és az alkotók önálló univerzumai között megmutatkozhatnak a szélesebb, globális jelenségekről és tendenciákról való, speciálisan közép-európainak tekinthető gondolkodásmódot meghatározó jegyek" - írták a közleményben.

A vándorkiállítás Magyarország V4-elnökségének idején látható Budapesten.

A fotóművészeti program Európa számos nagyvárosában bemutatkozott már, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. jóvoltából, az Art Market Budapesttel közös szervezésben a fotográfiák ezúttal szabadtéri plakátkiállítás formájában láthatóak a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján október 31-ig.

A közlemény szerint a tárlat ezen állomása a budapesti Visegrad Contemporary művészeti fesztivál kísérőprogramja is. New Visegrad Photography Special Edition címmel a tárlat kibővített tartalommal 2021. október 7-10. között az Art Market Budapesten, a Bálna Budapest épületében is bemutatkozik.

"A Várkapitányság fontosnak tartja a fiatal, tehetséges művészek támogatását, és elkötelezett az iránt, hogy a Várkert Bazár kulturális sokszínűségében teret biztosítson a Visegrádi Csoport országainak alkotói számára" - hangsúlyozták a közleményben.

Emlékeztettek arra, hogy a Várkapitányság irányításával valósul meg a Visegrád 700 program, amelynek eredményeképpen 2035-re, a visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára megújul a visegrádi fellegvár, a királyi palota, az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megtörténik.

A kiállításban közreműködő oktatási intézmények között van a Budapest Metropolitan Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Poznani Művészeti Egyetem, a Pozsonyi Képzőművészeti és Design Akadémia, a Prágai Előadóművészeti Akadémia, Film és TV Iskola, valamint a Prágai Művészeti, Építészeti és Design Akadémia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!