Áder János: harmóniában kell élni a teremtett világgal

Kultúra, 2021.09.10

A koronavírus-járvány világos figyelmeztetés arra, hogy békében és harmóniában kell élni a teremtett világgal, nem pedig kisajátítani, kizsigerelni, irtani és rombolni azt - mondta a köztársasági elnök pénteken a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon.

NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele "Amikor a természeti környezetet bolygatjuk, leromboljuk, és a vírusok, baktériumok életterét szűkítjük, akkor azt a bajt idézhetjük elő, hogy a korábbi zárt közösségükből kitörve beláthatatlan károkat okozhatnak" - mondta Áder János a vasárnapig tartó rendezvényen.

Az immár hetedik alkalommal megszervezett fesztivál idei kiemelt témája: az érzékeny bolygó.

Az államfő a Gödöllői Királyi Kastély udvarán újságírók előtt kiemelte, hogy a fesztiválra évről-évre egyre több kiállító érkezik, a program egyre gazdagabb.

"Itt a felnőttek és a gyerekek egyaránt tanulhatnak a természetről és környezetünkről. Egy ilyen rendezvény információt ad, kíváncsivá tesz, kielégíti a legkisebbek tudásszomját és felkelti az érdeklődésüket, hogy utána például megnézzenek egy Attenborough-filmet" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A fesztivál filmes része a 95 éves világhírű brit természettudós és dokumentumfilmes, Sir David Attenborough munkája előtt tiszteleg. A két filmszemle vetítési programját róla nevezték el, és két filmjét vetítik le többször is: az Attenborough - egy vadregényes élet, valamint az Attenborough csodálatos világa című alkotást.

Áder János üdvözölte, hogy a fesztiválon a népművészek és a nemzeti parkok termelői is megjelennek termékeikkel. Hozzáfűzte: az adott terület védelme és mellette a felelős gazdálkodás nem összeegyeztethetetlen.

Az államfő - kíséretében Rácz Andrással, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkárával és Kátai Róbert főszervezővel - sétát tett a kastély környékén berendezkedett fesztivál sátrainál. Találkozott diákokkal, tanárokkal, termelőkkel, a nemzeti parkok képviselőivel. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standján beszámolót hallgatott meg a veszélyeztetett madarakat védő programokról, bemutatták neki a mindegy harminc vadon élő faj lábnyomát felismerni képes applikációt.

A köztársasági elnök megtekintette a Trash Art Magyarország állatszobrait (például a sörösdobozokból készült medvét és az autógumikból összeállított pulit) is.

A vasárnapig tartó Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon mintegy száz filmet nézhetnek meg ingyenesen az érdeklődők.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyhoz hasonlóan májusról szeptemberre halasztott fesztivál keretében idén is két filmszemlét tartanak: a tágabb nemzetközi seregszemle mellett a Kárpát-medence értékeinek bemutatására fókuszáló mustrát is. A fesztivál célja, hogy a természettel kapcsolatos filmalkotásokon keresztül hívja fel a társadalom figyelmét a világ, és ezen belül Európa és a Kárpát-medence természeti értékeire, szépségeire, környezetünk védelmére, valamint a biodiverzitás fenntartásának fontosságára.

A filmfesztiválra idén csaknem kétezer nevezés érkezett a világ minden tájáról; a díjátadó gálát szombaton tartják. Az érdeklődők szabadtéri fotókiállításokat is megtekinthetnek.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele NEK - Áder János köztársasági elnök tanúságtétele
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!