Afrika szellemi kincsei mutatkoznak be a PONT Fesztiválon, a Múzeumkertben

Kultúra, 2023.09.25

Többek között Mali, Elefántcsontpart, Guinea, Bissau-Guinea és Szenegál világa, azaz Nyugat-Afrika kincsei, különös tekintettel az évszázados múltú zenei- és tánchagyományok lesznek megismerhetők az ingyenes PONT Fesztiválon október 14-én, szombaton a Múzeumkertben.

A Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretében megvalósuló, egésznapos PONT Fesztivál 2017 óta hozza el Budapestre a világ csodáit, az UNESCO által szellemi kulturális örökségként jegyzett kincseket, az érdeklődők legutóbb, 2021-ben, a magyar hagyományok bemutatása mellett Grúzia és Örményország kultúrájában mélyülhettek el.

A szervezők közleményükben kiemelik, hogy az egykori, hatalmas Mali Birodalom öröksége a nyugat-afrikai országok zenéjében ma is fellelhető. Ez nemcsak a fennmaradt feljegyzéseknek, hanem a mali kasztrendszernek is köszönhető, amelynek nyomai máig tetten érhetőek, és aminek következtében a legfontosabb zenészdinasztiák története a 13. századig visszakövethető. De nemcsak a zenei hagyomány nyúlik vissza a messzi múltba, hanem a látványos és dinamikus tánclépések is élő kommunikációt jelentenek az ősökkel és a felsőbb erőkkel - fogalmaznak a közleményben.

A nap zenés felvonulással indul a Mikszáth térről a djembék ritmusára, majd a Ballet Camara workshopjain az érdeklődők elsajátíthatnak néhány alapritmust és -lépést is. Az eseményre ellátogatók készíthetnek sokszínű maszkokat, hangszereket, valamint közelebbről megismerkedhetik a térség vibrálóan színes tradicionális ékszereit is.

Jobarteh Kunda griot történetmesélő mesekoncertet ad, majd a gitárszerű ngoni hangszert ismerhetik meg az érdeklődők. Utóbbira a Grammy-díjas Bassekou Kouyate koncertjén kerül sor, akit felesége, a mali Tina Turnerként is ismert Amy Sacko is elkísér.

A zenés programok mellett afrikai textilekből készült termékek vására, a régióból érkező táblajátékok, a Mester tér különleges játszóháza, gyereknek és felnőtteknek szóló kvíz, valamint alkotósarok vár minden korosztályt egész napon át.

További részletek a https://pontfesztival.hu/ internetes oldalon olvashatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!