TV műsor

Alexander Balanescu és Kovács Gerzson Péter a TRIP hajón

Kultúra, 2020.02.14

Alexander Balanescu hegedűművész és zeneszerző, a Balanescu Quartet vezetője és Kovács Gerzson Péter koreográfus, látványtervező lép fel a TRIP hajón szombaton, a Tánckedd programsorozat rendhagyó kiadásában.

A TRIP legújabb, 2020 januárjában útjára indított eseménysorozata TáncKedd, amelynek keretében esténként különleges táncelőadásokkal várják a közönséget a Szilágyi Dezső térnél állomásozó hajón - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, szombaton, A csárdás-ápolás művészete című előadásában Alexander Balanescu és Kovács Gerzson Péter - egymást inspirálva és egymásra reflektálva - nyilatkozik meg közös kelet-közép európai gyökereiről, az empátia szükségességéről, a világ megismerésének lehetőségéről. "A kultúra elengedhetetlen ünnep, létszükséglet, még ha időnként fáj is" - vallja a két művész, akik az este folyamán egyaránt érintenek majd banálisan hétköznapi és patetikusan ünnepi témákat, határokat feszegetnek és provokálnak. Teszik mindezt egy elméleti, a csárdás előírásait tartalmazó ismertetőre hivatkozva - áll a program ismertetőjében.

A TRIP TáncKedd programján szereplő előadók és társulatok között van Batarita, a Duda Éva Társulat, Fehér Ferenc, Gergye Krisztián Társulata, a Góbi Rita Társulat, Grecsó Zoltán, Hámor József tásulata, a Gangaray, továbbá a TranzDanz, Maday Tímea Kinga, a Pataky Klári Társulat és a PR - Evolution Dance Company.

A TáncKedd célja a minőségi előadások bemutatásán túl egy alkotóközösség létrehozása, ahol a társulatok együttműködve, egymást figyelve és inspirálva hoznak létre és mutatnak be új produkciókat. A művészi kíváncsiság és az ebből születő, különféle stílusokat ötvöző művek lehetőséget biztosítanak a kortárs magyar tánc megújulására - áll a közleményben.

Mint írják, a TRIP, mint kulturális közeg tágabb arculatához igazodva a TáncKedd is elhivatott az innovatív, kísérletező gondolkodású csoportok alkotómunkájának támogatásában és befogadásában. Az alkotók fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy előadásaikat repertoárszerűen játszhassák, ez lehetőséget ad a közösségépítésre is. A TRIP felvállalja ezt a feladatot. A TRIP helyspecifikus színházként a város új, izgalmas tereit mutatja be és nyitja meg mindazok számára, akik emlékezetes színházi élményre vágynak - fogalmaznak a szervezők.
(MTI)


Ha teheti, kérjük támogasson minket!

Támogassa a valóban minden párttól és önkormányzattól független vidéki újságírást. Minden támogatást köszönünk, amelyet portálunk tartalmának fejlesztésére fordítunk.Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!