Alkalmazott néprajzi konferenciát tart a Hagyományok Háza

Kultúra, 2022.01.19

Konstrukció - Rekonstrukció - Adaptáció címmel csütörtökön és pénteken alkalmazott néprajzi konferenciát tart a Hagyományok Háza.

A Hagyományok Háza megalakulásának 20 éves jubileuma alkalmából egy "vissza- és előre tekintő konferenciát" szervez, melynek során az elméleti szakemberek és a gyakorlati oktatók, kézművesek, néptáncosok, zenei szakemberek, mesemondók találkoznak egymással - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Közleményük szerint a konferencia kiemelt témája a konstrukció-rekonstrukció-adaptáció hármasa lesz. Az egyes kérdéseket a résztvevők különböző munkaformákkal dolgozzák fel, többek között lesz vitaszínház vagy world café módszer is; a kerekasztal-beszélgetéseken olyan, széles rétegeket érintő témák szerepelnek, mint a néphagyománnyal elért társadalmi változások az elzárt kistérségekben vagy a tradicionális népviselet 21. századi értelmezési lehetőségei.

A konferencia célja elsősorban együtt gondolkodást és párbeszédet generálni a néprajz és a kulturális antropológia elméleti szakemberei és a táncházmozgalom gyakorlati képviselői között - hangsúlyozzák a szervezők.

A két nap legfontosabb, kiindulópontként vett problémája az, hogy mennyire és hogyan kell a néprajzi forrásanyaghoz - az eredeti táncfelvételhez, zenei felvételhez vagy egy néprajzi tárgyhoz, cserépedényhez, hímzéshez, szőtteshez - viszonyulnia egy mai alkotónak, előadónak, hogy az a jelenben élhető műveltségi elem legyen. Szabad-e átalakítani? Milyen módon, milyen mértékben? Hol vannak a határok? Elképzelhető-e az, hogy bizonyos dolgokat tökéletes másolással teszünk át a mába, és ha igen, ez működik-e? - veti fel a rendezvény.

Mint a Hagyományok Háza kiemelte, a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy különböző izgalmas munkaformákkal dolgozzák fel az e problémakör köré csoportosuló témaköröket. A második nap délelőttjén nyolc szekció közül választhatnak a résztvevők, különböző témakörökben. Ezek olyan kerekasztal-beszélgetések lesznek, amelyeken vitaindító rövid előadások után szekciónként 25 szakember közösen járja körül az adott témát.

A rendezvénysorozat részletes programja a https://www.hagyomanyokhaza.online/neprajzikonferencia honlapon olvasható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!