An-2-es kétfedelű légijármű a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

Kultúra, 2021.05.13

Az An-2-es kétfedelű légijárművel, közismert nevén "Ancsával" és számos más újdonsággal is bővült a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum (RepTár) kínálata.

Kovács Ákos, a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum ügyvezető igazgatója a csütörtöki helyszíni sajtótájékoztatón elmondta: féléves zárvatartást követően újdonságokban bővelkedve várja látogatóit a RepTár az aktuális kormányrendeletben meghatározottak szerint.

Az An-2-es kétfedelű légijármű tavaly decemberben érkezett a régi repülőmúzeumból a RepTár udvarára - közölte, hozzátéve, hogy már több mint ötven repülőgépet ismerhetnek meg a látogatók.

Újdonságként a MiG-21 vadászrepülőgép egyes rendszereinek működését szemléltető tablókat állítottak ki a Hangárban. A táblákon többek között megfigyelhető a tüzelőanyag-, a hidraulika- és a levegőrendszer működése. A látványos és részletes oktatási anyagok segítségével tanulmányozni lehet az orrkúp és a repülőgép-stabilizátor mozgatását is. A kiállítás anyagát képező tablókat a hatvanas évektől kezdődően a Kilián György Repülőműszaki Főiskolán használták a műszaki tiszt- és tiszthelyettesi állomány képzésére. Az oktatási segédanyagot az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Repülő Sárkány-hajtómű Tanszéke ajánlotta fel a RepTárnak - tette hozzá Kovács Ákos.

Emellett új kutatószobával várják a vizsgálódni vágyókat a RepTár munkatársai. Az Indóházban kialakított szobában a RepTár tulajdonában lévő, felajánlásokból származó értékes hagyatékok és gyűjtemények - fotók, emlékiratok, dokumentumok, repüléstörténeti folyóiratok, könyvek, emléktárgyak - tekinthetők meg egy külön erre a célra kialakított helyiségben.

A múzeum élménytára elektromos rollerbérlési lehetőséggel is bővült.

A RepTár udvarán lévő "spotter" torony látogathatóvá vált. A páratlan látványt nyújtó toronyból belátható a RepTár teljes területe és különleges szögből csodálhatók meg a kiállított repülőgépek és helikopterek - mondta az ügyvezető igazgató.

A múzeum vezetése és munkatársai díjmentes belépéssel honorálják az egészségügyi szektorban dolgozók munkáját június 15. és december 31. között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!