Antoni Tápies születésének századik évfordulója alkalmából életmű-kiállítás nyílik Madridban

Kultúra, 2024.02.20

Születésének századik évfordulója alkalmából a világhírű spanyol képzőművész, Antoni Tápies munkássága előtt nagyszabású, életmű-kiállítással tiszteleg a madridi Zsófia királyné Múzeum.

Az Antoni Tápies. A művészet gyakorlata című tárlat a 20. század egyik legjelentősebb spanyol alkotójának több mint 200 munkáját mutatja be, amelyek közül többet jelentős külföldi múzeumoktól és gyűjteményekből kaptak kölcsön erre az alkalomra.

A tárlat az igen termékeny, élete során több mint kilencezer alkotást létrehozó művész legnagyobb és legfontosabb munkáit egyesíti, áttekintve pályafutását a történelmi avantgárd örökségétől fémjelzett kezdetektől, az anyaggal való kísérletezéseken, nemzetközi elismerésen át, egészen a Franco-ellenes politikai elkötelezettségig, valamint az utolsó évekig, amikor a betegség és halál vált témájává.

A spanyol fővárosban négy hónapon át megtekinthető kiállítás Barcelonába utazik majd tovább az Antoni Tapies Alapítványhoz, de a tér méretei miatt ott a tárlat kisebb verziója lesz látható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!