Április 4-től látható a mozikban Csáki László Kék Pelikan című animációja

Kultúra, 2024.02.22

Április 4-től látható a mozikban Csáki László első animációs mozifilmje, a Kék Pelikan - közölték a szervezők az MTI-vel csütörtökön.

A sok humorral és korabeli zenékkel elmesélt, nosztalgikus történet három jóbarátról szól, akik hamisított jegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán - írták a közleményben.

Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki. Ezt követően egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kísérletezések, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni.

A Kék Pelikan valós eseményeket dolgoz fel: a film író-rendezője, Csáki László éveken át készített interjúkat olyanokkal, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak a hamis vonatjegyekkel megvalósult külföldi utazások.

A közleményben Csáki Lászlót, a film íróját, rendezőjét idézik, aki elmondta: 1999-ben utazott először hamis vonatjeggyel Párizsba. "Elképesztően izgultam, sőt, egy másik hamis jegyet is vittem magammal az Erasmus-ösztöndíjjal kint lévő évfolyamtársamnak, aki ezzel utazott vissza. A Kék Pelikan főszereplőitől vettem akkoriban ezeket a jegyeket, így ismertem meg őket és a vásárlás és felhasználás folyamatát is" - idézte fel.

A Kék Pelikan című egész estés animációs film producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült. A Kék Pelikan a JUNO11 Distribution forgalmazásában látható a hazai mozikban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!