Art Market Budapest - Sztárvendégek a kortárs művészeti vásáron

Kultúra, 2019.10.02

A nemzetközi képző- és fotóművészet legendái, mások mellett Michelangelo Pistoletto, Oleg Kulik és Roger Eaton is személyesen vesznek részt a 9. Art Market Budapesten (AMB); a nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár huszonöt ország mintegy ötszáz művészének több ezer alkotását mutatja be csütörtöktől vasárnapig a Millenáris Park csarnokaiban.

A régió vezető művészeti vásáraként számon tartott Art Market Budapest és a rendezvény fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest száznál is több kereskedelmi galéria, művészeti projekt és intézmény standjaival, valamint városszerte 50 kísérőprogrammal várja a közönséget - mondta el a vásár szerdai sajtóbejárásán Ledényi Attila, az AMB alapító-igazgatója.

A legendaként tisztelt, 86 éves olasz mester, Michelangelo Pistoletto Harmadik Paradicsom elnevezésű, több napos projektjével érkezik, amely a természet harmóniája és a technikai fejlődés vívmányainak összeegyeztetéséhez keresi a legjobb utakat.
Az AMB idei díszvendége Oroszország, ahonnan mintegy ötven művész alkotásai láthatók, az ART.RUS művészeti fesztivál pedig Budapest más helyszíneit is bekapcsolja a programba.

A legismertebb orosz képzőművészek közé tartozó Oleg Kulik egy kifejezetten az Art Marketre készített performansszal jelentkezik, a Léna&Roselli standja pedig Kulik Velencei Biennálén is bemutatott fotósorozatát állítja ki.

Ledényi Attila kiemelte, hogy a budapesti vásáron a nemzetközi művészeti színtér olyan nagy központjai is képviseltetik magukat, mint London, New York, Milánó, Párizs, Berlin, Bécs, Moszkva és Madrid.

Az orosz művészeti szcéna meglepően nagy nyitottsággal reagált a díszvendégséggel járó meghívásra, és a legfontosabb galériák és intézmények mellett eljöttek friss szereplők is - közölte Ledényi Attila.

Elmondása szerint a pop/off/art például a moszkvai színtér egyik vezető galériája, de kiállít a ROSPHOTO állami orosz fotómúzeum, és olyan fiatal galériák is, mint a moszkvai fabula vagy a szentpétervári Alvitr Galéria, amely a Magyarországon élő Irina Drozd munkáiból mutat be solo show-t, a Kiscelli Múzeumban pedig Ivan Pljuscs munkáiból rendez kiállítást.

Az Art+Text Budapest standján Sóskuti Tibor festményein és Halas István fotóin a nyolcvanas évek magyarországi underground elevenedik meg, több galéria azonban a megelőző évtizedekre koncentrál.

Erős anyagot hozott például a hatvanas-hetvenes évekből a Missionart, melynek standján mások mellett Bak Imre, Hajas Tibor, Hencze Tamás és Keserü Ilona munkáival találkozhatnak a látogatók.
Ledényi Attila hangsúlyozta: a vezető magyarországi galériák immár a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket. A Vintage anyagának része például Maurer Dóra néhány munkája, miközben a magyar festőnek a londoni Tate Modern éppen önálló tárlatot szentel.

Jeles névsorral érkezett az egyik legnagyobb standot birtokló Várfok Galéria is, amely mások mellett Czigány Ákos, Lucien és Rodolf Hervé, El Kazovszkij és Korniss Péter műveit mutatja be.

Külön csarnokban kap helyet az Art Photo Budapest, melynek bejáratánál José Cura fotóival találkozhat a közönség. Ledényi Attila kiemelte: az Art Market az első művészeti vásár, amelyen a nemzetközi sztártenor fotóművészként vesz részt.

Saját standdal jelentkezik a Lucien és Rodolf Hervé Alapítvány, az ausztráliai Preface a művészi természetfotót képviseli, a bécsi Knoll Galéria az orosz AES+F kollektíva 18 éven felülieknek szóló anyagával érkezett, az 8Privé London pedig ismét világhírű fotográfust hozott, és Roger Eaton balerinákról készített aktsorozatát állítja ki.

A művészeti vásár részletes programja a www.artmarketbudapest.hu honlapon érhető el.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!