Átadták a közösségi múzeum elismerő címeket

Kultúra, 2024.05.22

Négy intézmény vette át a közösségi múzeum elismerő címet a Néprajzi Múzeumban szerdán megrendezett díjátadón és konferencián, amely a Közösségek Hete 2024 kiemelt szakmai eseménye.

A vasárnapig tartó 8. Közösségek Hete országos programsorozat keretében tartott ünnepélyes díjátadón a Magyar Földrajzi Múzeum, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága, a budapesti Tomory Lajos Múzeum, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont képviselői vehették át a közösségi múzeumi működést tanúsító okleveleket - közölték a szervezők az MTI-vel.

Ezzel 41-re nőtt az ebben az elismerésben részesített hazai muzeális intézmények száma.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

Az elismerő okleveleket Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának vezetője, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes, Bereczki Ibolya ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adta át.

A díszoklevelek átadását követően a díjazott intézmények képviselői rövid prezentációt tartottak a közösségi vonatkozású tevékenységeikről, majd Gabriel Viszlay, Kassa Megyei Hivatal Kulturális Osztály referense nyújtott nemzetközi kitekintést a közösségi múzeumi működés szlovákiai példáira. A rendezvény zárásaként a Néprajzi Múzeum különféle közösségekhez kapcsolódó időszaki kiállításait ismerhették meg a résztvevők kurátori tárlatvezetéseken.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával valósul meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!