Átadták a magyar témájú francia szakdolgozatokat elismerő Prix Hungarica-díjakat Párizsban

Kultúra, 2021.09.28

Átadták a Magyarországgal foglalkozó legjobb francia egyetemi szakdolgozatokat elismerő Prix Hungarica-díjakat kedd este a Párizsi Magyar Intézetben - tájékoztatta az MTI-t a kulturális intézmény Baráti Köre.

A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt a díjátadó ünnepség, ezért a tavalyi díjazottak is most vehették át az elismerést.

A legjobb doktori szakdolgozatnak járó díját 2019-ben Tiphaine Robert érdemelte ki a freiburgi egyetemen megvédett munkájával, amely az 1956-os forradalmat követően Svájcba emigrált magyar menekültek történetét dolgozza fel. Az idei győztes Ralucca Muresan pedig a párizsi Sorbonne egyetemen az egykori Habsburg Monarchia keleti területein a XVIII. és XIX. század fordulóján épült állami színházak történetét elemezte.

A mesterképzésben 2019-ben megvédett legjobb szakdolgozat szerzője Thomas Lafitte, aki a párizsi Université Paris1 társadalomtudományi karán az 1981 és 1990 közötti francia-magyar kapcsolatok alakulását mutatta be, míg a tavalyi tanévben díjazott Zélie Daull a lille-i egyetemen és a kolozsvári Babes-Bolyai tudományegyetemen védte meg "Családpolitika és demográfia Európában. A magyar alternatíva?" című szakdolgozatát.

A díjazottak a Mazars könyvvizsgáló és tanácsadó cég támogatásával pénzjutalomban részesültek.

A Prix Hungaricát 2004-ben alapította a PMI Baráti Köre Magyarország európai uniós csatlakozásának alkalmából, hogy így keltse fel a franciaországi hallgatók érdeklődését az ország iránt.

A díjat a francia oktatási rendszerben tanuló diákok érdemelhetik ki, akik Magyarországot választották kutatásuk témájául. A díjra az elmúlt húsz évben több mint százan pályáztak történelmi, irodalmi, szociológiai, gazdasági, zenetörténeti, filmelméleti és művészettörténeti munkákkal. A zsűri európai témákkal foglalkozó egyetemi oktatókból és újságírókból áll.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!