Átadták az Európai Polgár díjat a Polyphony Projekt számára

Kultúra, 2022.10.07

Átadták az Európai Parlament Európai Polgár díját, az ukrajnai zenei folklórral foglalkozó Polyphony Projekt számára. A díjat az alapító, Both Miklós előadóművész, zeneszerző, a Hagyományok Háza főigazgatója vette át pénteken Budapesten.

Az elismerést a díjazott projekt felterjesztője, Hölvényi György európai parlamenti képviselője adta át. Mint hangsúlyozta, az elismeréssel fontos és jó ügyekre, kiemelkedő magyar életművekre tudják felhívni a figyelmet.

Mint mondta, Both Miklós a népzenegyűjtésben hiánypótló munkát végzett az utóbbi években. Erre a célra alapította és vezeti a Polyphony Programot, amely tökéletes példája, hogyan gazdagítja a népi kultúra és a népzene közös tudatunkat - tette hozzá.

Kiemelte: Both Miklós évszázados múltra visszatekintő, hatalmas nemzeti kultúrhagyományt tesz elérhetővé a világ számára.

Hangsúlyozta: az Európai Unió fontosnak tartja a kulturális örökség védelmét. A Polyphony Projekt annak szellemében végzi feladatát, hogy Ukrajna kulturális kincseit megőrizze az utókornak. Ennek fontosságát most, az országot sújtó pusztítás láttán még inkább érezzük - mondta.

Hozzátette: az Ukrajnában dúló háború új megvilágításba helyezte ezt a munkát. A gyűjtőutak már évekkel korábban megkezdődtek, az időközben kitört háború pedig megmutatta, hogy soha sem tudhatjuk, melyik az utolsó pillanat - fogalmazott.

A gyűjtésben több nemzet szakértői vesznek részt, magyar, ukrán és francia muzsikusok együttműködésének köszönhetően jött létre a népzenei gyűjtemény. Az EU a Kreatív Európa program keretében már 2017-től támogatta a projektet - emelte ki Hölvényi György.

Sebő Ferenc, népzenekutató, dalszerző a díjazottat méltatva felidézte: Both Miklós 2013-tól kezdett népzenét gyűjteni Ukrajnában. Kezdetben zenei inspirációt keresett saját művészeti munkája számára, majd egyre inkább rácsodálkozott az itt talált anyag, elsősorban a többszólamú énekek gazdagságára. 2016 körül kutatógárdát szervezett és korszerű hangtechnikai eszközökkel jó minőségű és nagy mennyiségű hangfelvételt készített az ukrán énekes népzenéről.

Kiemelte, hogy a vállalkozás sokrétű és sok célnak felel meg: miközben a kelet-európai énekes népzene eddig kevéssé ismert rétegét tárja fel, az összegyűjtött dallamokat mindenki számára elérhető módon teszik közzé a világhálón. Ezzel a világ szellemi kulturális örökségének gazdag, eleven hagyományát dokumentálja és teszi közkinccsé - mondta, hozzátéve: mindez illeszkedik Bartók, Kodály, Lajtha és Martin György szellemiségéhez.

Elmondta: a digitális program olyan magas színvonalon rögzíti a többszólamú énekeket, hogy valamennyi szólam különválasztható és magában is meghallgatható, tanulmányozható.

Both Miklós felidézte: mint zenész indult el, inspirációt keresve Ukrajna területén, azonban amikor az anyagokat elemezni kezdte, megértette, hogy az ott talált anyagnak nagyobb jelentősége van.

Mint mondta, csaknem 170 faluban dolgoztak az elmúlt hét évben. Kiemelte: nem pusztán kutatásról, adatrögzítésről volt szó, hanem egy olyan vizuális nyelvet akartak létrehozni, amely által további történeteket tudnak elmondani.

Elmondta: amikor a Kreatív Európa támogatni kezdte a projektet, az már három éve zajlott, az alapkoncepció készen volt. A külön területek, a film, a hangtechnika, a tudományos támogatás és az adatbázis-fejlesztés összeillesztése volt a projekt legizgalmasabb része.

Kiemelte: az ukrán kutatók fontos szerepet játszottak a projektben, amely csapatmunkában valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!