Átadták az idei Kozma Lajos-ösztöndíjakat

Kultúra, 2019.05.15

Átadták a fiatal iparművészeket támogató idei Kozma Lajos-ösztöndíjakat a MANK szentendrei ÚjMűhely Galériájában, ahol a tavalyi ösztöndíjas alkotók műveiből nyílt kiállítás szerdán.

Magyarországnak 14, fiatal művészeknek szóló különböző ösztöndíja van, ezzel 140 fiatalnak nyílik lehetősége egy éven keresztül arra, hogy csak az alkotásra koncentráljon - emlékeztetett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a kiállítás megnyitóján. Mint rámutatott, az ösztöndíj ugyanakkor nem csupán a pénzről szól, hanem - a MANK munkatársainak is köszönhetően - egyfajta gondoskodásról, odafigyelésről, együttlétről. Az egymásra való odafigyelés kötelezi is a fiatalokat, hogy jól sáfárkodjanak a lehetőséggel - tette hozzá.

Az államtitkár kiemelte, hogy egy ösztöndíj kettős elismerés: méltányolja az addig felmutatott tehetséget és esélyt ad egy alkotói terv kivitelezésére. Ez az időszak lehetőség arra - mondta -, hogy olyan művek szülessenek meg, amelyek előbbre viszik az adott művészeti ág gondolkodását.

A 2018-as ösztöndíjasok munkáit méltatva úgy fogalmazott, hogy a kiállítás friss és karakteres gondolkodású, önálló ötletekkel és egyedi formavilággal dolgozó erős nemzedék bemutatkozása, közös tárlatukon pedig a művek új összefüggésbe, viszonyrendszerbe kerülnek.

Az iparművészet kiemelkedő fontossággal bír, hiszen ez az a művészeti ág, amely átszövi az életet, meghatározza környezetünket, tárgyi kultúránkat - mondta köszöntőjében Tardy-Molnár Anna, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója, aki hangsúlyozta: létfontosságú, hogy az iparművészetnek megfelelő helye és megbecsültsége legyen a művészeti ágak között.

A kiállítás megnyitóját követően a 2019-es ösztöndíjak okleveleit Zala Zsófia, Andrási Edina, Herter Katalin Júlia, Kelemen Dóra, Dénes Petra, Szilágyi Sarolta Tekla, Németh Ninetta, Gspann Zsuzsanna, Csávás Ruzicska Tünde és Tengely Nóra vehette át Fekete Péter államtitkártól.

A Kozma Lajos építész, iparművész, grafikus tiszteletére 1987-ben létrehozott ösztöndíjat évente tíz, harmincöt év alatti, önálló alkotótevékenységet folytató, saját vállalkozást építő vagy friss egyetemi diplomával rendelkező, pályakezdő iparművész nyerheti el. A legfeljebb három alkalommal elnyerhető pályázat lehetőséget ad arra, hogy a művészek választott témáikban tizenkét hónapon át intenzíven kutassanak, innovatív kísérleteket folytassanak, ötleteiket eladható termékekké fejlesszék, saját márkát építsenek, vagy magasabb szintre emeljék kézműves iparművészeti vállalkozásukat.

A nyertes művészek az ösztöndíj időtartama alatt készült munkáikat beszámoló kiállításon mutatják be. Az üvegképeket, ruhakollekciókat, textileket és ékszereket felvonultató 2018-as kiállításban Fazekas Veronika, Juhos Janka, Kalicz-Mészáros Klára, Kóródi Zsuzsanna, Mitter Anna Róza, Nagy Krisztina, Pápai Lilla, Révész Eszter, Ruzicska Tünde és Tengely Nóra munkái láthatók.

A tárlat június 16-ig tart nyitva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!