Ausztrál bennszülött fiúról szóló film operatőre kapta a Camerimage Arany Béka-díját

Kultúra, 2023.11.20

Warwick Thornton The New Boy című, bennszülött fiúról szóló ausztrál filmje kapta a lengyelországi Torunban megrendezett 31. Camerimage operatőrfesztivál Arany Béka-díját - számolt be róla hétfőn a Screendaily.com.

Thornton, aki a film rendezője és operatőre is volt, ezúttal operatőrként kapott díjat a független produkcióért. A The New Boy az 1940-es években játszódik Ausztráliában. A filmben Cate Blanchett apácát játszik, aki befogad a zárdájába egy kilencéves, árva bennszülött kisfiút. A film Cannes-ban debütált, és vele nyílt meg júniusban a Sydney-i Filmfesztivál.

Az operatőrfesztivál Ezüst Béka-díját Ed Lachman nyerte el Pablo Larraín A gróf című, Augusto Pinochetet idősödő vámpírként ábrázoló filmjének fényképezéséért. Lachman 2015-ben az Arany Béka-díjat is megkapta Todd Haynes Carol című filmjének operatőreként.

A Bronz Béka-díjat Robbie Ryan ír operatőrnek ítélték oda Jorgosz Lanthimosz Szegény párák című filmjéért, amely a fesztivál közönségdíját is elnyerte. Ryannak már szintén volt Arany Békája, amit a 2021-es C'mon C'mon - Az élet megy tovább című film fényképezéséért kapott.

A FIPRESCI-díjat Lukasz Zal lengyel operatőr vehette át Jonathan Glazer The Zone of Interest című, az auschwitzi haláltábor parancsnokáról szóló filmjéért.

A legjobb dokumentumfilmért járó Arany Béka-díjat pedig Ernesto Pardo Mexikóban élő uruguayi operatőr kapta, aki Tatiana Huezo El eco című, Berlinalén is díjazott produkcióját fényképezte.

A nyolcnapos Camerimage operatőrfesztivál szombaton zárult Rebeca Miller She Came to Me című filmjének vetítésével, amelynek főszereplője, Peter Dinklage a fesztiváligazgató díját vehette át színészi munkájának elismeréseként.

A fesztiválon tiszteletbeli életműdíjjal koronázták meg "egyedülállóan érzékeny látásmódjáért" a lengyel Krzysztof Zanussi rendezői pályafutását.

Az operatőr-rendező párosnak járó díjat pedig Peter Zeitlinger és Werner Herzog kapta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!