Az Alice az ágyban című Susan Sonntag-dráma bemutatására készül a kolozsvári magyar színház

Kultúra, 2019.12.11

Susan Sonntag egyetlen színműve, az Alice az ágyban című dráma bemutatására készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az előadásról egy szerdai sajtótájékoztatón beszéltek az alkotók.

A beszélgetést vezető Visky András, a kolozsvári színház művészeti igazgatója elmondta: a darab egyik témája a depresszió, a másik a nagy család nyomása az egyik nő tagjára, hogy feleljen meg az elvárásoknak.

Porogi Dorka budapesti rendező elmondta: amikor rátalált a darabra, nem gondolta, hogy talál olyan bátor színházat, amely örülne egy ilyen produkciónak. A kolozsvári magyar színház fiatal alkotók számára kiírt pályázata azonban lehetőséget teremtett számára az előadás megrendezésére.

Elmondta, hogy a gondolkodóként, esszéíróként, újságíróként és feminista aktivistaként is ismert Susan Sonntag műve annyiban feminista mű, hogy főhőse egy nő, aki nem a férfiakhoz viszonyítva határozza meg önmagát. Hozzátette: az előadás egy állapot kinagyítása. Arra keresi a választ, hogy mi a baja a lelki problémákkal küszködő Alice-nak. Erre több válaszlehetőséget is ad, amelyek közül a néző választhat. Elmondta: olyan látvány kialakítását kérte a színpadkép és a jelmezek megalkotóitól, Kupás Annától és Adrian Ganeától, amely beindítja a nézők képzeletét.

Amint Kupás Anna fogalmazott: olyan színpadi teret alakítottak ki, mint egy elme belülről, amibe bármi beszűrődhet.

Az Alice szerepét alakító Kézdi Imola elmondta: Susan Sonntag drámája egyáltalán nem színészbarát mű, érződik rajta, hogy a szerző nem igazi drámaíró, a konfliktus csak a főhősön belül van. Hozzátette: zsákutca lett volna Alice hisztériáját "egy az egyben" bemutatni, az volt a kihívás, hogy az egyszerűség eszközével közelítsen Alice alakjához.

Amint Visky András elmondta: az Alice az ágyban a kolozsvári magyar társulat fiatal, pályakezdő rendezők számára meghirdetett pályázatának a negyedik előadása. A 2017-ben meghirdetett pályázatra 31 pályamunka érkezett. Ezek közül választották ki a legérdekesebbnek tartott négy projektet, amelyek keretében összesen 21 fiatal alkotó számára biztosítottak lehetőséget az előadások létrehozására. Visky András hozzátette: a romániai színházi szakma a kolozsvári magyar színházat tartja az ország egyik legerősebb társulatának. A pályázatot nyert fiatal rendezők, dramaturgok, díszlettervezők arra kaptak lehetőséget, hogy az ország egyik legerősebb társulatával valósíthassák meg elképzeléseiket.

Az Alice az ágyban stúdióelőadás bemutatóját szombaton tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!