Az annecyi animációs filmfesztiválra kapott meghívást a Kék Pelikan

Kultúra, 2024.04.26

Az egyik legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlére, az idén június 9. és 15. között zajló Annecyi Nemzetközi Animációs Filmfesztiválra kapott meghívást Csáki László Kék Pelikan című új alkotása - közölte pénteken a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-vel.

Mint írták, a hazai mozikban április eleje óta vetített Kék Pelikanra már mintegy tízezren váltottak mozijegyet, és az alkotók közzétettek egy új videót is a különleges film készítéséről.

Csáki László animációs dokumentumfilmje egy valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet néhány csibész barátról, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes évek derekán.

A Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, amelyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek: a film az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása, Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában - hangsúlyozta az NFI a közleményben.

A Kék Pelikan a valós - saját hangjukon megszólaló - szereplők mellett olyan színészek tolmácsolásában meséli el a történteket, mint Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit, a zenei aláfestést pedig olyan ismert zenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

A film producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós.

Az alkotás a Nemzeti Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment produkciójában, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült - közölték.

A közleményben kitértek arra is, hogy május elsején közönségtalálkozót tartanak a Toldi Moziban, ahol Csáki László rendező mellett Juhász Anna irodalmár és Gerlóczy Márton író a film készítésének kulisszatitkai mellett a korszak irodalmáról is beszélgetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!