Az emberi történetekre fókuszál az idei Budapesti Építészeti Filmnapok programsorozata

Kultúra, 2024.02.28

Az épületek, városok mögött álló kreatív, elhivatott szakemberekre és az ő történeteikre fókuszál az idei Budapesti Építészeti Filmnapok programsorozata, amelyet március 7. és 10. között rendeznek meg a Toldi Moziban.

A Budapesti Építészeti Filmnapok idei mottója (People behind) arra utal, hogy egy épület vagy egy város felépülése mögött mennyi és milyen elhivatott kreatív ember dolgozik, akik jellemzően a háttérben maradnak. Az urbanisztika, a várospolitika, az ökológia, a közlekedés, a technológia, az aktivizmus, a társadalmi átalakulás kérdéseivel foglalkozó filmek vetítését számos program kíséri majd - áll a szervezők szerdai közleményében.

A fesztivál idén több mint egy tucat blokk keretében mintegy húsz, díjakkal már elismert, vagy teljesen új filmet mutat be, emellett a vetítéseket kísérve több rendezői előadásra és a témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

A műsorra tűzött filmeket eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal vetítik. Ebben az évben a nemzetközi filmválogatás mellett több magyar rendező és gyártócég munkája is látható lesz, például Orosz Márton, a Zajti Film és a Pi Production filmjei.

A Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért című nyitófilm olyan kérdésekre keresi a válaszokat, hogy mi a valódi tétje a városrehabilitációról szóló nyilvános diskurzusoknak, hogyan inspirálhatók az emberek részvételre a környezetük jövőjének alakításában, valamint hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre egy olyan helyzetben, ahol a hatalom áll a másik oldalon. A film Frances Goldin és szomszédainak történetét meséli el, akik 1959-ben kiálltak a New York-i nyomornegyedet felszámoló akció ellen.

A további filmekben szó lesz többek közt arról, hogy mitől érzik jól magukat az emberek egy helyen, milyen szerepet játszik a dizájn a globális kihívások kezelésében, mi történik egy épülettel az évtizedek, vagy éppen egy nap folyamán, milyen eszközökkel motiválható egy közösség, hogyan befolyásolják az emberek otthonait az ökoszisztémában, a társadalomban és az életmódban bekövetkező változások, milyen jövő elébe nézhet egy modern és egy funkcióját vesztett épület, vagy milyen ellentmondások feszülnek a nyugati és keleti kultúra között építészeti kérdésekben.

A fesztivál során közelebbről megismerkedhetnek a nézők Karl Schwanzer osztrák építész, Makovecz Imre és a népművelők, Sigurd Lewerentz svéd építész, Kepes György alkotó és kutató, valamint Álvaro Siza Vieira portugál és Balkrishna Vithaldas Doshi indiai építész munkásságával.

A Kortárs Építészeti Központ által szervezett fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt, továbbá párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze a közönséget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!