Ázsia legnagyobb filmfesztiválján mutatják be a Hat hét és A kojot négy lelke című magyar filmeket

Kultúra, 2023.06.07

Két magyar film is szerepel Ázsia legnagyobb és egyetlen A-kategóriás, a hétvégén kezdődő jubileumi, 25. alkalommal, a világjárványt követően most először megrendezendő sanghaji nemzetközi filmfesztivál válogatásában - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t szerdán.

A programban szerepel Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című, érzékeny és mélyreható drámája a nyílt örökbefogadásról, valamint A Kojot négy lelke című animációs film, amely az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban, Gauder Áron rendezésében - áll a Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményében.

Mint felidézik, Szakonyi Noémi Veronika rendező és állandó alkotótársa, Vincze Máté Artur forgatókönyvíró több évig kutatta az örökbefogadás témakörét. Egy korábbi filmjük kapcsán közelről is megismerték a nyílt örökbefogadás folyamatát, amely során a biológiai anya és az örökbefogadó pár megismerheti egymást, és az örökbeadó anya kifejezetten a megismert pár számára mond le a babáról. Elmondásuk szerint a legnagyobb kihívás az a bizonytalansággal átitatott hat hét, amíg a befogadni vágyott gyermeket az örökbeadó édesanya még jogosult visszakérni. Ez a megindító, feszült, szívfacsaró helyzet inspirálta a Hat hét című filmet.

Szakonyi Noémi Veronika filmje a Filmintézet támogatásával a SPARKS gyártásában, Romwalter Judit producer irányításával készült, az alkotás a szarajevói filmfesztivál versenyprogramjában debütált tavaly nyáron, majd világszerte számos fesztiválon szerepelt sikerrel - emeli ki az NFI közleménye. Összesen 8 kategóriában jelölték a Hat hét alkotóit a Magyar Mozgókép Díjakra, melyek ünnepélyes gáláját a hétvégén tartják Veszprémben.

Gauder Áron rendezőt gyerekkora óta inspirálja az indián kultúra és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte őt ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja volt, aki egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező ezeknek a történeteknek a feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című legújabb animációs filmjével. A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésének mítoszán keresztül az egész emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában addig, amíg nem késő.

Gauder Áron alkotása a Cinemon Entertainment gyártásában a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A Kojot négy lelkét április végén láthatta először a nemzetközi közönség a floridai Sunscreen fesztiválon, utána az Arizona Film Fesztiválon, ahol a különleges animáció elnyerte a zsűri különdíját. Az alkotás közönségdíjat nyert a csehországi Anifilm nemzetközi fesztiválon, és jövő héten versenyez a világ legrangosabb animációs fesztiválján, Annecy-ban - áll az NFI közleményében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!