Bábszínházi világnap a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Kultúra, 2024.03.21

Bábszínházi világnapi programokkal várják az érdeklődőket pénteken a Bajor Gizi Színészmúzeumban, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábtárának szervezésében.

A gyermekprogramok sora az Apróságok című műsorral kezdődik. A világ tele van varázslattal, főleg annak, akinek még minden új és ismeretlen benne, ezeket a csodákat fedezik fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves bábszínész hallgatóinak marionett figurái - olvasható az OSZMI MTI-hez eljuttatott közleményében.

Vitéz László bábjáték-automata is várja a közönséget: az interaktív játék a korabeli vásári játékok hangulatát ötvözi a mai modern idők stílusjegyeivel. Az Albert névre hallgató automata Kemény Henrik legendás Vitéz László bábszínházát idézi, ötvözve egy félkarú rabló típusú játékgéppel és egy pénzkiadó automatával, hogy teljesítse a nézők kívánságait és kéréseit, memóriájában klasszikus versekkel, dalokkal, játékokkal, tréfás történetekkel. A játékosok Bodnár Zoltán és Gazdag László bábszínészek, a Kolibri Színház művészei.

Vásártér címmel Kovács Gézának, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatójának mesejátéka is látható lesz. Az előadás feleleveníti a hajdanvolt vásárok hangulatát, amikor még mutatványosok, csepűrágók, bábosok járták a vásártereket. A játék két részből áll: elsőként a nagyszájú Vasilache bábhős látható, aki elébb megküzd a feleségével, majd az Ördöggel és végezetül magával a Halállal is. A fából faragott figurák egy hagyományos szoknyás bábszínpad ráncai közül bukkannak elő. A második részben Az aranyszőrű bárány meséje látható egy bábforgató színpadon.

A bábszínházi világnapon nyílik Kis magyar Sárkányológia címmel Széman Richárd fotográfus kiállítása is. A 15 órakor nyíló tárlaton fényképválogatás látható a nyírbátori Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi Fesztiválon készült felvételekből.

A megnyitó után bemutatják az Utcaszínház Nyírbátorban 1993-2015. Magyar sárkányológia című kötetet. A nyírbátori fesztivál több mint két évtizede alatt sokszáz magas színvonalú utca-, báb-, táncszínházi és kísérleti előadáson, koncerten vehettek részt az érdeklődők. A kötet tanulmányainak, visszaemlékezéseinek és fotóválogatásának köszönhetően az olvasó megismerkedhet a fesztivállal.

Délután 17 órakor beszélgetést tartanak az Állami Bábszínház Bábstúdiójában 1983-ban végzett egykori stúdiósokkal. A vendégek között lesz Tisza Bea, Bodnár Zoltán, Gazdag László, a Kolibri Színház művésze, Joshi Bharat médiaszemélyiség és Kovács Géza, a Mesebolt Bábszínház igazgatója.

A programokról további információ az oszmi.hu oldalon érhető el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!