Balatoni Katalin: a gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme

Kultúra, 2024.02.24

A gasztronómiánk kultúránk egyik meghatározó eleme, a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják hazai termékeink értékállóságát - hangoztatta a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára szombaton Szolnokon, a Magyarország étele 2024. elnevezésű élőmunkás, melegkonyhai szakácsverseny elődöntőjének eredményhirdetésén.

Magyarország étele szakácsverseny Szolnokon A versenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (Séfklub) és a Debreceni Egyetem rendezi a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága közreműködésével.

Balatoni Katalin, a Szolnoki SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskolában tartott eseményen azt mondta: a jó minőségű helyi termékek használata nemcsak a gasztronómiai élményt gazdagítja, hanem hozzájárul a helyi gazdaság támogatásához és az egészséges táplálkozási szokások kialakításához, népszerűsítéséhez is.

Felidézte, hogy a "Csak tiszta forrásból!" - Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata - szerepel a 2024-es Magyarország étele verseny plakátján. Szavai szerint az "ahány ház annyi szokás" mondás is azt tükrözi, hogy "hagyományunk végtelen variációval bíró művészet, mely mindennapi szükségletünk".

A jövő generációinak is szüksége van arra, hogy megismerjék ezen értékeket, hogy a multikulturális gasztronómia világában se feledkezzenek meg a Kárpát-medence hagyományairól, a helyi kistermelői közösségek kiváló termékeiről - mondta. A nemes verseny célja, hogy az ételcsodákon keresztül hirdessék gasztronómiánk változatosságát, sokszínűségét és egyúttal megerősítsék nemzeti összetartozásunkat is - fogalmazott a helyettes államtitkár.

Balatoni Katalin közlése szerint a népszerűsítő munkán keresztül ezek az ételek nem csak különleges éttermek étlapjain, hanem a mindennapi életben az iskolai menzák kínálatában is megjelennek.

Mint mondta: a magyar konyha művelői újra és újra bebizonyítják a hazai termékek értékállóságát, legyen szó akár nemzetközi színtéren való megjelenésről, vagy egy csendes falu meghitt vendéglátó helyéről. Arra a kérdésre, hogy miért is "kitűnő szakácsaink" ételkészítési versenye lehet a legalkalmasabb fórum erre a célra, válaszként Gundel Károly szavait idézte: "a kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt".

Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke elmondta, hogy hetedik alkalommal rendezik meg a szakácsversenyt. A megmérettetés elindításakor az volt a céljuk, hogy 60 év után szülessenek végre új magyar ételek.

"A magyar konyhát meg lehet újítani, annak van jövője" - hangoztatta. Elmondta: az elődöntőben - a versenykiírásnak megfelelő módon - a csapatok otthon készítették el a versenyételeiket, amelyeket a helyszínen, a befejező műveleteket elvégezve kellett tálalniuk. Az április 27-ei döntőbe, amelyet a Debreceni Egyetem Szolnok Campusán rendeznek majd, az elődöntőben induló húsz csapatból 12 (+2 tartalék) jutott tovább.

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP), Szolnok polgármestere üdvözölte, hogy a városban rendezik meg a versenyt. Azt mondta, hogy Szolnokon két nagy gasztronómiai rendezvény van: a közösségeket, családokat is összekovácsoló Gulyásfesztivál és a folyó közelségéből adódóan a Tiszai hal napja.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Magyarország étele szakácsverseny Szolnokon Magyarország étele szakácsverseny Szolnokon
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!