Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház beruházása

Kultúra, 2018.07.12

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház évekkel korábban félbemaradt beruházása, miután a Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében összesen 13 millió euró forrást nyertek a színház kivitelezését is magába foglaló kulturális pályázaton - jelentette be Debrecen polgármestere, a hajdú-bihari közgyűlés, valamint a Bihar megyei Tanács elnöke közös sajtótájékoztatón a helyszínen.

Befejeződhet a debreceni Latinovits Színház beruházása Papp László (Fidesz-KDNP), Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP) és Pásztor Sándor egyaránt azt emelte ki, hogy a program fontos eleme lesz a magyar-román kulturális kapcsolatok fejlesztésének. A várhatóan 2021-re, de legkésőbb 2022-re elkészülő színház egyik fontos helyszíne lehet az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatnak, amennyiben az arra pályázó Debrecen elnyeri a címet.

A színházi fejlesztésnek két eleme van: ott helyezik majd el a határtérség történelmi és kulturális örökségét bemutató értéktárat és ott szervezik majd meg a Kárpát-medencei színjátszók posztgraduális képzését - emelte ki Papp László.

Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke fontosnak nevezte, hogy intézményi együttműködéssel is segítsék Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázatát, mert - mint fogalmazott - "ha Debrecen nyer, mi is nyerünk".

A közös kulturális projekt Nagyváradot érintő fejlesztési részének három "lába" van: a Szigligeti Színház és a Körös-vidéki Múzeum felújítása, illetve Váradon egy multikulturális központ létrehozása - sorolta a tanács elnöke.

Pajna Zoltán, a hajdú-bihari közgyűlés elnöke szerint nyáron megtörténhet a támogatási szerződések megkötése, és a teljes pályázati dokumentáció benyújtása, illetve értékelése után jövő év közepén megkezdődhet a projektek végrehajtása.

(FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Debrecen Latinovits Színház
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!