Bemutatták a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria idei programját

Kultúra, 2024.02.29

A Szépművészeti Múzeum ebben az évben - többek között - az Amerikában híressé vált magyar származású fotóművészeket bemutató kiállítással, az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, valamint egy átfogó, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással várja látogatóit, míg a Magyar Nemzeti Galériában Anna Margit, Galimberti Sándor és felesége, Dénes Valéria életművéből nyílik majd tárlat.

Az elmúlt esztendőt történetének legsikeresebb éveként zárta a Szépművészeti Múzeum: az intézmény kiállításaira és programjaira több mint nyolcszázezren voltak kíváncsiak, amivel minden bizonnyal bekerül a világ 100 leglátogatottabb múzeuma közé - erről Baán László, a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója beszélt a csütörtöki programismertető sajtóbeszélgetésen.

Ismertetése szerint ezzel a látogatószámmal a 2022-es évet is sikerült túlszárnyalni, amikor 750 ezer látogatót fogadott a múzeum. A nagyszámú látogató az El Greco- és a Csontváry-kiállításnak köszönhető - tette hozzá.

A Szépművészeti Múzeum 2024-es programjairól szólva elmondta: április elején az Amerikai Egyesült Államokba kivándorolt magyar származású fotográfusok munkáiból nyílik átfogó kiállítás. A Virginia Museum of Fine Arts művészeti múzeummal együttműködésben megvalósuló, nagyszabású tárlaton több mint 30 fotóművész, köztük André Kertész, Moholy-Nagy László, Martin Munkácsi és Robert Capa művei szerepelnek. A kiállításon a világhírű alkotók mellett itthon kevésbé ismert fotóművészek munkáit is láthatja a közönség.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy a múzeumban már az idén megkezdődnek a Városliget tőszomszédságában, az egykori Klösz-villában végleges otthont kapó Nemzeti Fotóművészeti Múzeum kialakításának előkészületei, amely a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként a tervek szerint 2025 végétől fogadja majd a látogatókat.

A kiállítások közül felhívta a figyelmet még a civilizáció bölcsőjét, az ókori Mezopotámia örökségét bemutató, október 3-án nyíló tárlatra, amit közösen szerveznek az MTA-ELTE Lendület Asszír és Babilóni Istenvilág Kutatócsoporttal.

A kiállítás hét európai gyűjteményből (többek között a berlini Vorderasiatisches Museumból, a párizsi Musée du Louvre-ból és a bécsi Kunsthistorisches Museumból) több mint 150 kölcsönzött tárgyon keresztül nyújt betekintést egy letűnt kultúra világába.

Baán László kiemelte, hogy a 2024-2025-ben esedékes kettős Munkácsy-évforduló (a festőművész születésének 180. és halálának 125. évfordulója) alkalmából a múzeum nagyszabású emlékkiállítást rendez. A november 16-án nyíló tárlaton több mint félszáz műalkotás, archív fotók, dokumentumok és kultusztárgyak segítenek feltárni Munkácsy életét, sikereit és páratlanul gazdag életművét.

A kiállítás Munkácsy jól ismert főművei mellett a kevésbé ismert, idehaza ritkán vagy szinte sosem látott alkotásaiból is ad válogatást.

Baán László a Magyar Nemzeti Galéria programjairól szólva elmondta, hogy áprilistól Anna Margit életművét bemutató kiállítás látható a múzeumban. A nagyszabású, csaknem kétszáz műalkotást - festményeket és grafikákat - felvonultató tárlat minden korábbinál teljesebb képet ad a 20. század legnehezebb periódusait megélt alkotóról.

Ősszel pedig Galimberti Sándor és felesége, Dénes Valéria műveiből mutat be kiállítást a Magyar Nemzeti Galéria. A Galimberti házaspár a 20. századi modern magyar képzőművészet meghatározó művészei, a nagyszabású kiállítás nemcsak Galimberti Sándor és felesége alkotásait mutatja be, hanem a festőművész további kapcsolódási pontjaira is kitér.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!