Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását

Kultúra, 2024.04.18

Bemutatták a Mátyás király udvarához tartozó Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását a Nemzetstratégiai Kutatóintézetben Budapesten, csütörtökön.

Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bali János, az intézet igazgatója a rendezvény megnyitóján elmondta: Mátyás király udvara Európa egyik kulturális központja volt, Itália után az elsők között itt jelent meg a reneszánsz. Kálmáncsehi Domonkos paraszti családból származott, székesfehérvári prépost, majd váradi püspök lett ellátott diplomáciai feladatokat és könyvgyűjtő volt. Könyvtárából négy kódex maradt fenn, melyeket Magyarországon készítettek és reneszánsz stílusban díszítettek.

A magyarság ezeréves Kárpát-medencei történelme során felmérhetetlen tárgyi és szellemi örökséget hagyott hátra, ezek jelentős része azonban az évszázadok során megsemmisült. Különösen igaz ez a török kor előtti időszakra, becslések szerint a mintegy 50 ezer kódexnek csupán töredéke maradt fenn. Ezért különösen fontos, hogy a még meglévő kulturális örökséget felkutassuk és megőrizzük - mondta az igazgató.

Hozzátette: a kutatóintézet célja, hogy a közönség számára hozzáférhetővé tegye ezeket a kulturális kincseket, ezért a Kálmáncsehi Domonkos könyvtárából fennmaradt 4 kódex közül két évvel ezelőtt elkészült a New Yorkban őrzött, berviáriummal egybekötött misekönyv fakszimile válogatása. Most megjelenik a Párizsban őrzött 1492-es misekönyv hasonmás kiadása, és már folynak a tárgyalások a Zárgábban és az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött kódexek fakszimiléjének elkészítéséről is - mondta Bali János.

A kutatóintézet háttéranyaga szerint a díszes, ékszerdoboz-szerű kódex tartalmilag a hazai és osztrák liturgikus hagyományok összefonódását mutatja. Díszítése pedig különleges foglalatát adja mindazon könyvfestészeti stílusoknak, amelyek Mátyás uralkodásának utolsó éveiben a budai műhelyben kialakultak. A kódex rendkívül fontos forrás a hazai reneszánsz művészet története számára - írták.
(MTI)

Galériánk

Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását Bemutatták Kálmáncsehi Domonkos 15. századi imakönyvének fakszimile kiadását
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!