Bemutatták Londonban A nagy háború százéves nyomában című kötet angol változatát

Kultúra, 2022.07.01

Bemutatták Londonban A nagy háború százéves nyomában - Szarajevótól Trianonig című történelmi könyv angol változatát, Szalay-Berzeviczy Attila kétkötetes művének első részét. A szerző az MTI-nek pénteken elmondta: a két kötet nyolc év munkájával állt össze; London az első rész bemutatókörútjának harmadik állomása volt Budapest és Washington után.

Szalay-Berzeviczy Attila külön is hangsúlyozta, hogy a könyv - amelynek második része jövőre jelenik meg - legfontosabb piacának az angolszász országok, az egykori győztes antanthatalmak számítanak hadtörténeti hagyományaik es méreteik miatt.

Fontos volt, hogy a megjelenés valamely jelentős dátumhoz kötődjön. Az Egyesült Államokban április 6-án volt a bemutató, Amerika ugyanis 1917-ben ezen a napon lépett be az első világháborúba - mondta a szerző.

Nagy-Britanniában a somme-i csata kezdetének évfordulója adott alkalmat a bemutatóra.

Szalay-Berzeviczy Attila elmondta: az első világháború legfontosabb európai helyszínei közül Franciaország egyelőre kimarad, hiszen az ottani megjelenéshez elengedhetetlen, hogy a kötetet francia nyelven is kinyomtassák.

A londoni Magyar Házban tartott bemutatón jelen volt Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Tony Bolton, a The Western Front Association (Nyugati Front Szövetség) elnöke.

A bemutatón tartott panelbeszélgetésen egyebek mellett elhangzott, hogy az újkori katonai konfliktusok szinte mindegyike visszavezethető az első világháborúhoz, és ez alól nem kivétel az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború sem.

Az első világháború az elmúlt kétszáz év legjelentősebb eseménye volt, amely hatalmas politikai és katonai tévedéseknek köszönhetően tört ki és tartott 52 hónapig. Annak idején az Osztrák-Magyar Monarchia is "nemzetbiztonsági okokra" hivatkozva indított egy gyors lefolyásúnak vélt háborút Szerbia ellen - ahogy most Oroszország is Ukrajna ellen.

A kezdeti agressziót mindkét esetben gyors kudarcélmény követte, mert a hazáját védő, sokkal kisebbnek hitt hadsereg derekasan védte országát, emellett a Monarchiához hasonlóan 2022-ben Oroszország is tévedett a nemzetközi reakciókat illetően.

A beszélgetésen elhangzott az az üzenet is, hogy a politikusoknak érdemes elővenniük az első világháborúról szóló könyveket, hogy tanulmányozhassák: mit kell elkerülni és mit nem szabad megismételni.

A brit szakértők hangsúlyozták, hogy a Donyec-medencében dúló harcok és a somme-i csata között sok hasonlóság fedezhető fel.

Kumin Ferenc londoni magyar nagykövet a könyvbemutatón elmondta: jóllehet Magyarország és az Egyesült Királyság az első világháborúban különböző oldalakon állt, egyaránt óriási veszteségeket szenvedett.

Hangsúlyozta: mindenkinek le kell vonnia az első világháború tanulságait annak érdekében, hogy a jövőben el lehessen kerülni ugyanazokat a hibákat, különös tekintettel a jelenlegi orosz-ukrán háborúra.

A nagykövet hozzátette: a Londonban nemrégiben vásárolt Magyar Ház betölti célját azzal, hogy a mostani könyvbemutatóhoz és beszélgetéshez hasonló eseményeknek otthont nyújt, hiszen ez alkalmat teremt a közös múlt felidézésére, és így erősítheti Magyarország és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszerét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!