TV műsor

Ben Enwonwu nigériai művész eddigi ismeretlen festményét árverezi el a Sotheby's

Kultúra, 2020.10.09

Ben Enwonwunak, Nigéria legismertebb 20. századi képzőművészének eddig ismeretlen festményét árverezi el online a Sotheby's.

A The Court of the Oba of Benin (A benini király udvara) című, vélhetően az 1940-es években készült festményt mesterműnek nevezi az aukciósház. A művet sohasem dokumentálták, mostanáig magángyűjteményben volt.

A festményen, amely egyike Enwonwu (1921-1994) korai munkáinak, a benini uralkodó (oba) palotája előtti fesztivál látható, az alkotás tisztelgés a térség kultúrája előtt. A mű azt követően készült, hogy Enwonwu a nigériai Benin városában (a Benini Királyság egykori fővárosában), a híres benini bronzok otthonában tanult bronzműves mesterektől.

A londoni Sotheby's 12 művet, köztük több különleges szobrot kínál eladásra online árverésén.

Enwonwu elsősorban szobrásznak tartotta magát és csak másodsorban festőnek - idézte Hannah O'Learyt, a Sotheby's afrikai művészetekkel foglalkozó specialistáját a BBC.com. Enwonwu munkái iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt a kereslet az után, hogy egyenként több mint egymillió dollárért eladták két portréját, a Tutu és a Christine című alkotásokat.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!