TV műsor

Benini műkincseket ad vissza Nigériának a Metropolitan Museum

Kultúra, 2021.06.10

Az egykori benini királyi palotából származó három műkincset ad vissza Nigériának a New York-i Metropolitan Museum (Met) - jelentette be szerdán az intézmény.

A műkincsek közül kettő udvari hivatalnokot és harcost ábrázoló, 16. századi, rézötvözetből készült tábla, amelyet 1991-ben adományozott a múzeumnak a műgyűjtő Klaus Perls és felesége. A harmadik egy 14. századi, szintén rézötvözetből készült, Iféből származó szoborfej, ezt a közelmúltban egy másik műgyűjtő ajánlotta fel megvételre a múzeumnak - adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

A műkincsek a mai Benin és Nigéria területén létező Dahomey királyságból származnak. A brit hadsereg 1897-ben lerohanta a királyság székhelyét, hogy megdöntse Oba királyt. Mintegy négyezer bronz, rézötvözet és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal, amelyek a londoni British Museumba kerültek. 1950-51 körül a londoni múzeum a két réztáblát 24 másik műtárggyal együtt a nigériai nemzeti múzeumba szállította, ám nem világos körülmények között és nem tudni mikor eltűntek onnan és eladták őket a nemzetközi műtárgypiacon, ahol a Perls házaspár megvásárolta - olvasható a Met közleményében.

A múzeum a British Museummal együtt folytatott kutatások után döntött a műkincsek visszaszolgáltatásáról. A két tábla része annak a 153 tételből álló afrikai királyi műkincsgyűjtemények, amelyet a Perls házaspár 30 éve adományozott a múzeumnak.

A benini királyi palotához közeli Iféből származó szoborfej része annak műkincslelet-együttesnek, amelyet 1938-ban találtak meg egy nigériai építkezésen, a lelet egy része a nigériai nemzeti múzeuma került, de néhány darabot illegálisan kivittek az afrikai országból

"Ezen műtárgyak megőrzése a nigériai nemzeti gyűjteményben létfontosságú a múzeumi közösség jóléte érdekében, valamint a Met és nigériai partnerei együttműködése és párbeszéde elősegítése céljából" - közölte az intézmény, amely azt tervezi, hogy együttműködik Nigériával a Nyugat-afrikai Edo Múzeum létrehozásában Beninben.

Németország április végén jelentette be, hogy a német múzeumok 2022-ben kezdik el visszaszolgáltatni Nigériának a 19. században az afrikai ország területéről elvitt műkincseket, köztük a híres benini bronz műkincseket, amelyekből több száz darabot német múzeumok őriznek.

A berlini Etnológiai Múzeum gyűjteményében 530 műkincs szerepel a benini királyságból, köztük 440 bronz, rézötvözet műtárgy.

A nigériai Edo állam fővárosában, Beninben egy olyan központ építését tervezik 2021-ben, ahol a műkincseket tárolják és tanulmányozzák, 2025-re pedig elkészül az állandó múzeum is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!