Berg Hegedűversenyét szólaltatja meg Kokas Katalin a Danubia Zenekarral

Kultúra, 2024.03.18

Alban Berg Hegedűversenyét szólaltatja meg Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész és a Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével csütörtökön a Zeneakadémián.

A koncerten Berg műve mellett Bach Es ist genug című korálja, Ades Powder her face című operájából a Hotel Suite magyarországi bemutatója és Bizet Carmen-szvitje hangzik el - közölték a szervezők az MTI-vel.

Alban Berg utolsó műve 1935-ben keletkezett, befejezetlenül maradt operájának, a Lulunak komponálása közben. Ennek az évnek a tavaszán gyermekbénulásban meghalt Manon Gropius, Alma Mahler 18 éves leánya. Az "egy angyal emlékének" ajánlott Hegedűverseny így mintegy Manon Gropius requiemje lett. A zeneszerző még nem sejthette, hogy egyben saját requiemjét is írja, s nem sokkal a Hegedűverseny befejezése után egy rovarcsípés végzetes lesz számára. A Hegedűverseny összesen négy hónap alatt készült el, a szerző a mű bemutatóját már nem érhette meg.

Mona Dániel zenetörténész a koncert előtt az esti programhoz kapcsolódó előadást tart, bemutatva a művek közötti összefüggéseket, az aznapi koncert műsor-összeállításának szempontjait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!