Beszédírás felsőfokon, avagy hogyan kezdjünk hozzá?

Kultúra, 2019.02.24

Azt gondolhatnánk, hogy megírni egy beszédet nem is olyan bonyolult, vagy éppellenkezőleg, vagyis roppant időigényes és szerteágazó dolog.

DrPrezi Az igazság valahol a kettő között rejtőzött el, hiszen egy jó beszéd nem fog megszületni 1-2 óra alatt, de hónapokat sem kell felette ülni, hogy valami legyen belőle. Lássunk néhány ötletet, amivel hatékonyan felkészülhetünk a beszédünkre.

Lépésről lépésre

Az első és legfontosabb lépés a figyelem. Vagyis figyelni kell önmagunkat és a környezetünket egyaránt, hogy elcsípjük azokat a gondolatokat, amik igazán foglalkoztatnak minket, aminek folytán azt érezzük, hogy felrobbanunk, ha nem oszthatjuk meg másokkal. Ez lehet egy film, egy könyv, de akár egy beszélgetés is, ami erős érzelmeket vált ki belőlünk. Ha ezt gyorsan leírjuk, akkor jó esélyünk van arra, hogy a későbbiekben egy jó beszéd alapjául szolgáljon.

Ezt röviden az alábbiakkal lehetne leírni, hogy hogyan is megy végbe:

  • Elcsípni az érzést, gondolatot, ami fontos számunkra, és érdemes megosztani másokkal.
  • Gyömöszölni, érlelni fejben.
  • Beszélgetni másokkal a témáról.
  • A 2. és 3. pontról sok-sok skicc.
  • A beszéd teljes leírása (ekkorra már fejben összeállt), az írással letisztítjuk.
  • A beszéd elmondása, a szóbeli gyakorlással gömbölyíthetjük tökéletesre.
Ezekhez érdemes mindenképp különféle lapokat, tollakat használni, hiszen minél több szín és rajzolási lehetőség van benne, annál jobban rögzülhet a fejünkben, és annál világosabb lesz a mondanivaló.

Ha már fejben nagyjából összeállt a beszéd, akkor jön el a pillanat, hogy ideje papírra vetni, legalábbis címszavakban, majd ahogy érlelődik, úgy egyre jobban kibontani a gondolatokat.
Érdemes, mint már említettük alkalmazni rajzokat, különböző mind-map-eket készíteni, hiszen az emberek jelentős része vizuális típus, ezáltal pedig bekerül a vizuális memóriába az,
ami az előadás folyamán bármikor előhívható.

Ha ez megvan, akkor már mérhetjük is az időt a beszéd alatt, majd addig gyakoroljuk, míg már természetesnek hat, bár aki szereti, hagyhat teret az improvizációnak is. Érdemes akár
otthon felmondani hangrögzítőre, telefonra és különböző időkben, jó párszor újra meghallgatni, így bekerül az auditív memóriánkba is. Célszerű biztosra menni. A színpadi mozgás, a gesztikuláció gyakorlása sem elhanyagolható, mert mindenki számára jobb, ha felkészülten érkezünk egy ilyen, akár lámpalázas szituációba, és nem ott szembesülünk azzal, hogy nekünk ma beszédet kell tartanunk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig érdemes 1 teljes napot adni neki arra, hogy elmélyüljön és integrálódjon belül az anyag.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!